Welke basisbehoeften heb jij vooral?

basisbehoefte
‘s Ochtends na mijn meditatie, kijk ik altijd nog een motiverend filmpje om mijn energie een boost te geven.
Dit keer keek ik een filmpje van Tony Robbins. Hij sprak over de 6 basisbehoeften van de mens. Deze zijn:
– Behoefte aan zekerheid/veiligheid
– Behoefte aan variatie
– Behoefte om belangrijk of waardevol te zijn
– Behoefte aan liefde en verbondenheid
– Behoefte aan groei
– Behoefte om een bijdrage te leveren aan het grotere geheel

Iedereen is anders en heeft dan ook een andere (mix van) basisbehoeften. Ik merk dat mijn basisbehoeften vooral te maken hebben met toch wel een deel zekerheid, de behoefte om waardevol te zijn en een bijdrage te leveren aan het grotere geheel, maar met stip op nummer één is mijn behoefte aan groei.

Groei

Deze behoefte heb ik altijd al gehad. Ik heb altijd een ontzettende drive gevoeld om mezelf te ontwikkelen. Om het beste uit mezelf te halen. Ik denk dan ook dat dit is waarom we hier zijn, om onszelf te ontwikkelen tot de best mogelijke versie van onszelf en als deze versie, met al onze talenten, anderen te helpen.

Toen de kinderen geboren waren, stond ik stil in mijn groei en draaide ik meer een automatisch programma af. Ik werd geleefd door de waan van de dag die vooral bestond uit hollen, rennen en vliegen. Stilstaan is achteruitgaan en daarom voelde ik al snel dat ik weer meer aan mijn persoonlijke ontwikkeling mocht gaan doen.
Hoe meer ik mezelf ontwikkelde, hoe meer ik erachter kwam dat alles anders is. Dit maakte me alleen maar meer nieuwsgierig naar wat ik misschien allemaal nog niet wist (en weet).
Mijn behoefte aan groei staat bovenaan, maar ik merk bijvoorbeeld wel dat mijn behoefte om bij te dragen en anderen te helpen voorbij mijn behoefte aan zekerheid gaat. Het bestaan van een zelfstandig ondernemer is natuurlijk niet zo ‘zeker’ dan wanneer je in loondienst bent. Ook al is dat tegenwoordig ook helemaal niet meer zo zeker.

Vergelijken

Wat ik bij mezelf wel merk is dat de behoefte om belangrijk of waardevol te zijn me ook wel eens in de weg staat. Je zelfbeeld staat in relatie tot hoe je jezelf met anderen vergelijkt. Volgens psycholoog Leon Festinger, de grondlegger van de sociale vergelijkingstheorie, kunnen we niet anders dan onszelf met anderen vergelijken. En ik vergelijk me (onbewust) ook nog regelmatig en op sommige dagen is iedereen ineens belangrijker of waardevoller dan ik, althans zo voelt dat.

Als mens hebben we informatie nodig over de kwaliteit van onze talenten, vaardigheden en overtuigingen om goed te kunnen functioneren. Omdat objectieve informatie daarover meestal ontbreekt, beoordelen we onszelf aan de hand van de vergelijking met anderen. Je weet bijvoorbeeld dat je ergens goed in bent omdat je er beter in bent dan een ander, of je bent ergens niet goed in omdat anderen het beter kunnen. Dit is een aangeboren vergelijkingsdrang die iedereen heeft. Maar juist dit vergelijken haalt me uit mijn kracht. Het maakt me onzeker en ik ga meer aan mezelf twijfelen. Dit wordt overigens wel steeds minder en dat gevoel is bij de een minder dan bij de ander.

Perfect zoals je bent

Je hoeft je met niemand te vergelijken want je bent perfect zoals je bent. Hoe jij denkt, wat je voelt en hoe jij je gedraagt, maakt dat je een bepaalde persoonlijkheid hebt. Deze persoonlijkheid heeft een unieke vibratie en dus frequentie. Met deze frequentie resoneren weer andere mensen. Jij trekt met jouw persoonlijkheid mensen aan die resoneren met jou. Wat is er nu mooier dan dat jij helemaal jezelf bent.
Daarom moet je anderen ook niet na gaan doen omdat zij (in jouw ogen) succesvoller zijn. Vaak is dat alleen het topje van de ijsberg die zichtbaar boven het water uitsteekt, maar wat zich onder water allemaal afspeelt, daar heb jij geen weet van.

Identiteit

Waarom je mensen ook niet na moet doen, heeft te maken met je identiteit. Bepaalde zaken matchen niet bij jouw identiteit, dus door ze te doen raak je misschien nog wel verder verwijderd van jezelf. Stel dat degene waar jij je mee vergelijkt in jouw ogen veel commerciëler is, en op deze manier móet jij ook gaan werken van jezelf. Maar wat nu als jij diep vanbinnen de overtuiging hebt dat commercieel zijn iets te maken heeft met ‘het aansmeren van…’ of iets dergelijks, dan kun je veel ‘doen’ maar als je ‘zijn’ hier niet mee matcht, kom je niet veel verder.
De momenten dat jij jezelf vergelijkt met anderen en merkt dat je daar onzeker van wordt, mag je dit gaan zien als een leermoment. Ergens in jou wordt dus iets getriggerd. Je herkent het zelf misschien ook wel dat je dit bij de een sterker hebt dan bij de ander. Die persoon kun je zien als een spiegel. Wat maakt dat je je bij een bepaalde persoon zo voelt? Vaak wordt er een verlangen geraakt, iets dat jij ook graag wilt, maar nog wat te leren hebt.

Event Sleeping Beauty; it’s time to wake up

Heb jij nu, net als ik, ook die behoefte aan groei, kom dan op 18 mei naar het event waar ik spreek.
Hier spreken in totaal 6 inspirerende mensen die je allemaal meenemen in hun persoonlijke verhaal van groei en hoe de wereld anders is dan dat jij misschien denkt. Hier kun je je tickets bestellen.
Kom je ook?

inzichten, persoonlijke groei, tony robbins

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.