Weet jij jouw grootste dromen nog van vroeger?

dromen

Sinds ik na mijn studie ben gaan werken, stond ik nooit meer stil bij de vraag ‘Wat zou ik doen als alles mogelijk zou zijn?’ Ik kon niet meer zo heerlijk dromen en fantaseren zoals ik dat vroeger deed. Ik had inmiddels een beperkte kijk op de wereld en vooral op mezelf. Ik weet nog wel dat ik vroeger altijd al dacht dat ik zelfstandig ondernemer zou zijn. Maar toch liet ik me op een gegeven moment meevoeren met de stroom van verwachtingen.

Na de havo moest ik een vervolgstudie kiezen, maar ik wist niet goed wat. Op de vraag die de decaan stelde wat voor iets ik dan wilde, antwoordde ik ‘iets met mensen, mensen helpen verder te komen’. Wat ik wel wist is dat ik niet de verzorging in wilde. Samen kwamen we tot de hbo-opleiding Personeel en Arbeid. Dit was een schot in de roos.

Verwachting na een studie

Nadat ik mijn opleiding had afgerond, voelde ik dat er nog veel meer in me zat. Ik had grote dromen. En ik ging me oriënteren op vervolgstudies. De drie studies die telkens voorbij kwamen waren:
– personeelwetenschappen
– psychologie
– toegepaste onderwijskunde

Ik moet eerlijk zeggen dat ik in dit geval voor de makkelijkste weg heb gekozen en ben de verkorte opleiding personeelwetenschappen gaan volgen. Dit duurde namelijk maar 2 jaar met de vooropleiding die ik had. Ook hier kreeg ik geen genoeg van het lezen en leren over persoonlijke ontwikkeling en hoe je het beste uit mensen haalt. Ik was ook een van de weinige denk ik die altijd met heel veel zin en plezier aan haar afstudeerscriptie aan het werk was (op het statistiekgedeelte na).

Na het behalen van mijn master ben ik in het HR-vak gaan werken en voor ik het wist was ik 10 jaar verder.
Inmiddels een man en twee kinderen rijker. Maar ik stond nooit meer stil bij de vraag wat ik zou doen als alles mogelijk zou zijn.

Wat zou jij doen als alles mogelijk zou zijn?

Als jij jouw leven helemaal naar jouw wens zou mogen inrichten, hoe zou jouw leven er dan uitzien? Wat voor werk zou je dan doen? Welke impact zou jij in de wereld hebben? Is het geen tijd om er niet meer over te dromen, maar om het echt te gaan doen? Als ik het kan, kun jij dat ook. Je bent tot zoveel meer in staat dan dat je zelf denkt. De meeste mensen gaan onbewust door het leven en zien niet in dat ze iedere dag als het ware hun realiteit her-creëren met de dingen die ze doen, de gedachten die ze hebben, … door gebrek aan een duidelijke visie. Jij misschien ook wel.

Je voelt dat er meer in je zit.  Je voelt dat je hier iets te doen hebt. Maar wat dan? Dit is niet het leven van je dromen dat je als klein meisje voor je had gezien. Toen voelde je jezelf een echte prinses en dat gevoel mis je. Je wilt hier verandering in aanbrengen en gaat op zoek naar antwoorden en oplossingen. Je hebt boeken gekocht, artikels gelezen, video’s gekeken en mensen gesproken om het antwoord te vinden op de vraag ‘Wat wil ik nu echt?’. Eigenlijk weet je het wel, maar heb je jezelf inmiddels wijsgemaakt dat het onmogelijk is en ben je op zoek naar iets dat wel ‘realistisch’ is.

Realistische doelen

Wat als ik je nu vertel dat ik juist geen voorstander ben van realistische doelen. Als jij namelijk realistische doelen stelt, blijf je altijd denken in een cirkel die voor jou bekend is. Bovendien wat is realistisch? Je realiteit is eigenlijk niets anders dan een spiegel van je binnenwereld, dat wat jij ervan maakt. Dus als jij in jouw binnenwereld ervan overtuigd bent dat je x doel gaat halen, dan wordt die kans dat je het ook daadwerkelijk gaat halen velen malen groter. Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat je best (heel) groot mag denken en niet al meteen de deur voor jezelf dicht moet gooien.

Alles wat je kunt bedenken is in het veld als een potentie aanwezig, er is alleen iemands verbeeldingskracht voor nodig om het ook daadwerkelijk om te zetten. Ik denk dat er genoeg mensen waren die een maanlanding, vliegen, volledig elektrische auto’s, internet, mobiele telefonie, et cetera volledig onrealistische doelen vonden, maar ook deze zijn inmiddels allemaal waargemaakt. De persoon in kwestie liet zich niet leiden door zijn omgeving (of getetter in zijn hoofd), maar door zijn innerlijke overtuiging dat dit mogelijk was. Net als de quote ‘Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist’.

Maar de eerste stap blijft natuurlijk wel erachter komen wat jij nu echt wilt. Wat is jouw grootste droom? En dat vergt niet zo heel veel actie, maar vooral veel geduld. Naarmate jij jezelf ontwikkelt, openbaart zich dit vanzelf wel weet ik uit ervaring.

Op reis

Zie het ontwikkelen van jezelf als een reis. Door actie te ondernemen beweeg je richting je uiteindelijke doel. Soms met wat omwegen, maar je gaat vooruit. Laat je niet uit het veld slaan als het een keer tegenzit. Dit hoort erbij. Juist door tegenslag weet je wat je dus wel wilt.
Door door te gaan en iedere dag als een nieuw begin te zien, onderscheid jij je van de rest. Je hebt pas verloren als je opgeeft. Als iets niet goed voelt, is dit je hart dat zegt dat je niet op de juiste weg zit. Forceer niets.

Alle antwoorden zitten al in je.

Weet jij wél wat je wilt, maar lijkt het niet realistisch? Dat komt omdat je beperkende overtuigingen in je onderbewustzijn hebt. Je onderbewustzijn heeft als doel om jouw buitenwereld te laten matchen met je binnenwereld, niet andersom. Wat ik tegen mijn klanten altijd zeg is dat je onderbewustzijn ervoor is om je de ‘zie je wel’-momenten te geven. De vraag aan jou is dan welke ‘zie je wel’-momenten je wilt. De ‘dit lukt mij toch nooit’ of de ‘dit gaat me lukken’ momenten.

De toekomst

Stel dat je op deze manier nog door blijft gaan? Dat je iedere dag kiest voor de veilige weg. Dat je dromen altijd te groot blijven. Dat je blijft geloven in het verhaal dat je jezelf vertelt: dat hetgeen wat je echt wilt, niet voor jou is weggelegd.

Hoe denk je dan dat je er over 10 jaar bij zit…over 20 jaar? Stel je eens voor; over 20 jaar zit je thuis op de bank, uitgeput, opgebrand, teleurgesteld. Het voelt alsof je hebt gefaald. Dat je niet alles uit het leven hebt gehaald wat erin zit. Iedere dag voelt als een sleur, zonder betekenis. Want je hebt je dromen op moeten geven.

Meer weten wat ik voor je kan betekenen? Kijk hier voor mijn 1-op-1 traject waar we samen aan de slag gaan deze stip op de muur helder te krijgen en je brein gaan herprogrammeren daar te komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.