Wat is kwantum (deel I)?

kwantum

Wat is kwantumfysica?

Kwantumfysica, kwantummechanica, quantum shift, quantum jump, quantum leap. Zomaar enkele begrippen die de laatste tijd steeds vaker voorbij komen. Het heeft allemaal ergens raakvlakken met het creëren van een andere realiteit voor jezelf. Een realiteit die je kiest in plaats van een realiteit die je overkomt.

Laat ik voorop stellen dat ik geen kwantumfysicus ben en dat het behoorlijk pittige, (voor mijn brein) moeilijk te bevatten, stof is. Maar zoals Niels Bohr ook zei

‘Als je over kwantummechanica kunt praten zonder dat het je duizelt, heb je er niets van begrepen.’

Ik zou Anja niet zijn als ik het voor mezelf niet in ‘Jip en Janneke’-taal uitzoek. Aangezien ik vaker de vraag krijg wat kwantum nu is, deel ik mijn visie met jou. Dit kan natuurlijk niet in één blog, dus er volgen er meer.

Wat is kwantum nu eigenlijk?

Een kwantum is de kleinst mogelijke hoeveelheid van bijvoorbeeld materie, energie of een elektrische lading. Eigenlijk de bouwstenen van een atoom. Een atoom is het allerkleinste deeltje van een ‘iets’ dat nog steeds alle eigenschappen van dat element bezit. Stel; je hebt een plank en deze halveer je. Deze helft halveer je weer en je gaat nog een tijdje door. Er komt een moment dat het deeltje zo klein is dat het niet meer deelbaar is. Dat is een atoom.

Lang dacht men dat atomen de kleinste deeltjes waren, maar inmiddels zijn ze er achter dat dit niet waar is. Zelfs een atoom is weer op te delen in zogenaamde subatomaire deeltjes. Het atoom verliest dan overigens wel zijn kenmerkende eigenschappen, in dit geval de eigenschappen van hout.

Kwantumfysica onderzoekt en beschrijft het gedrag van deze zeer kleine deeltjes. De kwantumfysica heeft de wereld van de wetenschap op zijn kop gezet door aan te tonen dat in de wereld van de kleinste deeltjes van de materie geheel andere natuurwetten gaan gelden dan de tot nu toe algemeen aanvaarde natuurwetten, je weet wel, zwaartekracht enzo.

Energie

Atomen bestaan uit zowel deeltjes als golven. In een atoom bevindt zich een kern (nucleus). Je kunt dit zien als het ‘materie’ deel van de atoom, de rest, maar liefst 99,9999…% van een atoom bestaat uit energie. Vergelijk ze met wolken van potentialiteit. Alles wat je kunt bedenken (en ook wat je niet kunt bedenken) is mogelijk. Deze energiewolken zijn niet leeg, maar zijn gevuld met informatie. Deze informatie gaat als het ware ‘aan’ of ‘uit’ als het wordt geobserveerd. In de kwantumfysica ook wel observer effect genoemd. Door iets waar te nemen (of te meten) krijgt het pas vorm, ofwel in kwantumtermen het ineenstorten van de golffunctie. In dit filmpje met een dubbele spleet experiment wordt dit helder uitgelegd.

Laten we, om het wat concreter te maken, jezelf als observator nemen. Jouw gedachten en gevoelens zorgen dat jij een bepaalde persoonlijkheid hebt. Iedereen kijkt naar de wereld door een gekleurde bril…een filter. Sterker nog, de wereld wordt als het ware door die filter als een hologram geprojecteerd, van binnen naar buiten. Een filter gebaseerd op overtuigingen, percepties e.d., die jouw persoonlijkheid met zich meebrengt. Met je zintuigen neem jij jouw huidige realiteit waar (m.a.w. ontvang je de frequenties uit je omgeving), maar deze filter laat alleen datgene door wat matcht bij jouw persoonlijkheid. Als het namelijk alles door zou laten, zou je brein overspoeld worden met informatie.

Je kunt het zo zien; jouw persoonlijkheid zorgt dat jij in een bepaalde frequentie zit. Je weet inmiddels dat alles energie is, jij dus ook. Jouw gedachten en gevoelens bepalen het elektromagnetisch veld om jou heen. Je hebt misschien wel eens van de Wet van de Aantrekkingskracht gehoord. Deze stelt dat gelijke energieën elkaar aantrekken. Jij trekt dus ook de energie aan die matcht bij jouw elektromagnetisch veld. Met andere woorden, jij activeert alleen die informatie van een atoom die matcht bij o.a. jouw verwachtingen, percepties en overtuigingen. Dit gebeurt overigens allemaal in je brein. Het is in mijn ogen dan ook niet dat je iets aantrekt, maar iets creëert.

‘Je ziet de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals jij bent.’

Daar waar jij je met al je aandacht en gevoel op richt, zal zich zichtbaar maken. Het voorbeeld dat ik vaker gebruik is dat als je zwanger bent, je ‘toevallig’ ineens overal zwangere vrouwen, baby’s, kinderwagen e.d. ziet. Dit is er altijd al, maar jij had je aandacht en gevoel daar niet eerder op.

Ben jij continu bezig met je bankrekening en zie je dagelijks dat je in het rood staat, dan ligt daar jouw aandacht i.c.m. het frustrerende gevoel van te kort. Gelijke energieën ‘trekken elkaar aan’, dus je zult meer van dezelfde situaties aantrekken. Als jij jezelf continu het verhaal vertelt dat je niet weet wat je wilt, zul je meer van dat gaan zien. Een term die hiermee samenhangt is ook wel de selffulfilling prophecy.

Maar als jij het elektromagnetisch veld om jou heen verandert, is dit van invloed op alle atomen om je heen. Als de atomen om je heen veranderen, verandert ook jouw wereld. De vraag die dan rest is; wie wil je zijn?

Wil jij meer weten over kwantumfysica maar dan op een heldere en duidelijk begrijpbare manier uitgelegd? Vraag dan mijn gratis online masterclass kwantumfysica aan.

Op een laagdrempelige maar effectieve manier werken aan je persoonlijke groei en bewustwording?
Word dan lid van mijn QuantumKennisBank. Dé toolkit voor een fijner en vrijer leven waarin je meer rust en vertrouwen in jezelf vindt.

>> klik hier voor meer informatie.

kwantum, kwantumveld, quantum, quantum jump, quantum leap, quantum shift

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.