Waarom is het zo lastig om te veranderen?

veranderen

Ik krijg de laatste tijd steeds vaker de vraag waarom het toch zo lastig is om te veranderen. En aangezien een klant van mij aangaf dat ik alles altijd zo in ‘Jip en Janneke’-taal weet te verhelderen en concreet weet te maken, tijd voor een blog.

Allereerst begint het al met de vraag ansich. De hele dag geef jij jezelf onbewust opdrachten door de dingen die je denkt en zegt.

Reticulair Activatie Systeem

Iedereen heeft (in het brein) een Reticulair Activatie Systeem, ook wel RAS. Je RAS is een groep cellen die alle input van de externe wereld oppikt. Dus alles wat je ziet, voelt, hoort,… wordt als eerst opgepikt door deze cellen en deze sturen ze door naar de juiste delen van je brein.

Het is ontzettend snel en reist sneller dan het licht. Het is dat deel van je brein dat ‘merkt’ dat het gesprek aan de andere kant van de kamer over jou gaat, of je ‘s nachts het signaal geeft dat je kindje huilt. Het RAS is alert (dus zelfs als je slaapt) op alles en geeft je bewustzijn een seintje als het belangrijk is voor jou.

Maar deze RAS is op een bepaalde manier ingesteld. Het pikt alleen die vibraties op uit onze omgeving die matchen met ons als persoon, dus bij onze percepties en overtuigingen. Dat is ook niet zo gek, want anders zou ons brein overweldigd raken met alle input die het te verwerken krijgt. Kortom, jouw brein zal alles laten vallen wat niet past bij wat er in je onderbewustzijn is opgeslagen, dus bij jouw patronen.

Focus

Het focust zich op wat belangrijk is voor jou. Op wat jouw overheersende gedachten en gevoelens zijn. Maar waar focus jij je op? Focus jij je op ‘waarom het toch zo moeilijk is om te veranderen’? of is zou het misschien beter zijn dat jij jezelf een ander verhaal gaat vertellen?

Als jij jezelf continu vragen stel als ‘Waarom is het zo lastig om te veranderen?’, ‘Waarom lukt mij dit toch niet?’, ‘Waarom weet ik toch niet wat ik écht wil?’,… dan gaat je brein voor jou op zoek naar de antwoorden op de vragen die je stelt en je zult situaties ‘aantrekken’, ofwel de ‘zie je wel’-momentjes, die je laten zien waarom jou dit toch niet lukt. Dit zijn eenmaal de vibraties die matchen bij jouw onderbewustzijn en deze laat het RAS dus ook door.

Maar dat is het niet alleen.

Thermometer

Daarnaast heb je in je brein ook een psycho-cybernetic (weet het Nederlandse woord niet ;-)) systeem. Je kunt dit zien als een thermometer. Je stelt je thermostaat in de kamer in op 19 graden. Als de zon schijnt, zal de verwarming afslaan en zodra het kouder wordt zorgt dit systeem ervoor dat de verwarming harder gaat branden. Kortom; het houdt iedere verandering in onze omgeving bij als het ware en gaat op deze informatie sturen.

Zo gaat het ook in je brein. Je hebt een bepaald nulpunt ingesteld (je automatische systeem) en als er wijzigingen in komen dan gaat je cybernetic systeem aan de slag om weer op dat nulpunt te komen.

Je ziet bijvoorbeeld ook vaak bij mensen die de loterij hebben gewonnen dat deze mensen het geld ook weer redelijk snel kwijt zijn. Dit heeft te maken met dat je jezelf gaat saboteren om weer op dat nulpunt uit te komen.

Even terug naar de vraag ‘Waarom is het zo lastig om te veranderen’? Stel je begint de gewenste verandering toch al te merken. Het cybernetic systeem is dit niet gewend en probeert bij de oude situatie te blijven. Want dit is zo ‘lekker’ vertrouwd. Bij iedere verandering die het opmerkt, zal het dus ook signalen afgeven die ervoor zorgen dat je gaat twijfelen of misschien zelfs een beetje nerveus wordt.

Zie het als de grensbewaker van je comfortzone. Zodra je die stemmen in je hoofd krijgt die ervoor zorgen dat je gaat twijfelen, kun je dus 2 dingen doen:
1. weer terug naar het oude, want jij hebt je al die jaren inmiddels het verhaal aangemeten dat dit is wie je écht bent, of,
2. je probeert de gevoelens te interpreteren zoals ze werkelijk bedoeld zijn; niets meer of minder dan en chemisch signaal dat naar ons lichaam wordt gestuurd. ‘Feal the fear, and do it anyway’.

Je hoort misschien ook wel vaak de quote dat je comfortabel met het oncomfortabele moet worden, nu weet je ook waarom.

Hoe wél te veranderen

We zijn inmiddels tot de conclusie gekomen dat zowel het RAS als het psycho-cybernetic systeem acteren op en zich aanpassen aan wat er bij jou op onbewust niveau zich afspeelt. Je kunt met je bewustzijn doelen stellen en willen veranderen, maar het is je onderbewustzijn dat nodig is om deze verandering ook echt te laten slagen.

Door herhaling kun jij je onderbewustzijn herprogrammeren. Ga voor jezelf eens na welke verhalen jij jezelf vanaf vandaag gaat vertellen? Krachtige verhalen die na verloop van tijd jouw ’19 graden’ worden. Verhalen waarvan jij de ‘zie je wel’-momentjes graag wilt zien.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij jouw nieuwe verhaal en hoe je deze verandering nu eens écht tot stand brengt? Kijk dan hier wat ik voor jou kan betekenen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.