Waarom het goed is er een paar dagen tussenuit te gaan.

conditionering

De meesten van ons kennen het experiment van Pavlov. Hij ontdekte een verschijnsel ook wel klassieke conditionering genaamd.

Hij gaf honden een geluidsignaal (het blijkt overigens geen bel te zijn) en vervolgens voerde hij de honden. In het begin kwijlden de honden alleen bij het voeren en niet bij het signaal dat werd gegeven. Maar na een aantal keer de combinatie signaal en voer te hebben meegemaakt, begonnen de honden ook te kwijlen bij alleen het geven van het signaal.Kortom: Wanneer een prikkel A (in dit geval het signaal) herhaaldelijk voor prikkel B (het voeren) komt en een bepaald gedrag (kwijlen) oplevert, dan zal op den duur prikkel A reeds dat gedrag opleveren, ook zonder prikkel B. De honden zijn op een bepaalde manier geconditioneerd.

Conditionering

Je hebt het zelf misschien niet altijd in de gaten, maar zo is het bij jou ook. Jij bent ook op een bepaalde manier geconditioneerd. Dit begon al zodra je was geboren. In de eerste paar jaar van je leven ben je als het ware een onbeschreven blad. Jouw ouders hebben jou bepaalde regel, richtlijnen, waarden en normen meegegeven. Als je jong bent (onder de 7 jaar) verkeert je brein in een lagere vibratie (frequentie) en pik je ontzettend veel op uit je omgeving. Je neemt alles als waar aan. Hier ontstaan dan ook veel overtuigingen zoals bijvoorbeeld: dat je hard moet werken voor je geld; dat je als jongen niet mag huilen; dat als je voor een dubbeltje wordt geboren, je nooit een kwartje zult worden, …etc. Meer daarover lees je hier.

Hier vormen zich je overtuigingen en patronen en uiteindelijk jouw identiteit. Je identiteit is hoe je over jezelf denkt en jouw bril als het ware waardoor je naar de wereld kijkt. Want je ziet de wereld niet hoe hij werkelijk is, maar je ziet de wereld zoals jij bent. Ook percepties zijn geprogrammeerd. Dus als je een programma hebt over een situatie voordat deze zich voordoet, zul je de situatie zien op basis van je patronen en overtuigingen. Iemand anders zal weer heel anders naar dezelfde situatie kijken.

Je ziet wat je wilt zien

Je gedachten produceren gevoelens. Stel, je hebt onzekere gedachten, dan zul je je ook onzeker voelen. En zodra jij je onzeker voelt, gaat er weer een signaal vanuit je lichaam naar je brein dat ervoor zorgt dat je weer meer onzekere gedachten krijgt. Voor je het weet ben je in een negatieve gedachten spiraal beland.

Je brein accepteert niets wat niet matcht met je gevoelens. Als jij je onzeker voelt, zul je dus meer dingen zien die je onzeker maken. Zie ook mijn blog waarom het zo lastig is om te veranderen.

Maar hoe kun je dan wel veranderen?

De hele dag bestaat uit bepaalde triggers. Triggers die er, net als bij de honden van Pavlov, voor zorgen dat jij op een bepaalde manier reageert. Je denkt hier niet eens meer over na, maar dat is je lichaam die zich als het ware gaat voorbereiden op een bepaalde situatie. Je kent het vast wel dat wanneer je een bepaald nummer hoort of een bepaalde geur ruikt, je daar meteen een fijn of juist minder fijn gevoel bij krijgt. Of dat je die ene persoon ziet en meteen staat het zweet al in je handen. De hele dag werkt je lichaam als het ware op die automatische piloot.

Andere omgeving

Het zijn jouw gedachten en gevoelens die ervoor zorgen dat je een bepaald elektromagnetisch veld om je heen hebt. Een veld dat alleen die mensen en situaties ‘aantrekt’ die matchen met de frequentie van jouw veld. Dezelfde mensen en situaties blijven op dezelfde emotionele knopjes drukken. Dezelfde emoties, dezelfde gedachten en dus dezelfde realiteit

Als jij bewust leeft en bewust je gedachten en gevoelens probeert te sturen, dan zul je zien dat je andere mensen gaat ontmoeten en nieuwe situaties gaat ervaren. Dit gaat makkelijker in een andere omgeving. Je ontvang dan ook andere prikkels. Of eigenlijk…je ontvangt de voor jou bekende prikkels niet.

Dit kan zijn door de omgeving waarin je bent, of de mensen met wie je daar bent. Ik herken dit ook bij mezelf. Ik heb een aantal keer een training gevolgd waarbij ik meerdere nachten mocht overnachten. Ik leef dan veel bewuster, maar bewustere keuzen en voel me daarna zo opgeladen. Ik moet dan voor mezelf oppassen dat ik, eenmaal thuisgekomen, niet weer in mijn ‘oude gewoonten’ stap. Het voordeel is wel dat zodra jij je bewust bent van je emotionele reacties in je huidige situatie, dat het dan geen patroon meer is, maar een keuze.

Stel, je wordt afgesneden in het verkeer. Je oude geconditioneerde ik zou de andere misschien een en ander toewensen, maar je nieuwe bewuste ik voelt het gevoel opkomen en is zich daarvan bewust. Nu kun je twee dingen kiezen; toch boos worden (en je energie verspillen) of rustig blijven (en je energie behouden). De vraag is dan; ‘Kun jij groter zijn dan je omstandigheden?’ Dus kun jij de wereld gaan ervaren van binnenuit naar buiten (emoties) of juist van buiten naar binnen (zintuigen)?

Wat wil je écht?

Om dit te kunnen doen, mag je eerst voor jezelf duidelijk krijgen welke realiteit je wél zou willen ervaren en welke emoties daarbij horen.

Kun je wel iemand gebruiken die je een spiegel voorhoudt en je bewust kan laten worden van alle niet helpende conditioneringen die jou in jouw huidige realiteit houden? Kijk dan hier wat ik voor jou kan betekenen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.