Waarom affirmaties vaak niet werken

affirmaties

Affirmaties zijn niets anders dan krachtige zinnen die je tegen jezelf kunt zeggen en/of op kunt schrijven. Een affirmatie is een bewust gekozen positieve gedachte die je in je bewustzijn plaatst met als doel een gewenst resultaat te krijgen. Het is een uitspraak over jezelf waarvan jij wilt geloven dat deze waar is. Wat je maar vaak genoeg herhaalt, gaat aanvoelen als waar en je gaat er vervolgens naar handelen. Deze affirmaties denk, zeg, schrijf of lees je meerdere malen per dag. En blijf dit volhouden. Na gemiddeld 66 dagen is iets meestal een gewoonte geworden, dus je moet ervoor zorgen dat het geïntegreerd wordt in je leven. Maar waarom werken ze dan bij velen niet?

Wat zijn effectieve affirmaties

Affirmaties werken door in ons onderbewuste. Een affirmatie is pas effectief als hij voldoet aan drie kenmerken:
• mentaal: je hebt hem echt in je hoofd gestampt
• visueel: het roept een beeld bij je op
• energetisch: het roept een gevoel bij je op

Vooral bij de laatste bullet gaat het nog wel eens mis. We blijven eindeloos affirmeren, maar we voelen het niet zo. Je kunt het ook zo zien; een gedachte zendt een signaal uit, maar je gevoel is als het ware de magneet die bepaalde situaties aan gaat trekken. Je hebt dus beide nodig. Oefen je affirmaties dus zoveel mogelijk met het bijpassende gevoel erbij. Als een affirmatie je niets meer doet, dan is het tijd voor een nieuwe. Hieronder volgt een aantal voorbeelden:

  • Ik ben een zelfverzekerde en krachtige vrouw.
  • Ik ben een succesvolle ondernemer.
  • Ik trek geld aan als water.
  • Ik hou van mezelf.
  • Mijn klanten zijn mijn ambassadeurs.
  • Ik word iedere dag beter en beter in wat ik doe.
  • Ik ben het waard veel geld te ontvangen.
  • Ik ben perfect zoals ik ben.
  • Ik ben vol energie.
  • Ik ben iemand die echt het verschil maakt.

Door een aantal vaste momenten in je dag te kiezen waarop je deze bewust gekozen (positieve) gedachten gaat denken, zeggen, visualiseren of opschrijven, zorg jij ervoor dat je jouw mind zo gezond mogelijk houdt door je belemmerende overtuigingen om te buigen. Of eigenlijk niet om te buigen, maar er een overtuiging naast te zetten, met als doel dat jouw mind die overtuiging gaat volgen die wél voor je werkt.

Tips

Voor je het weet laat je je weer leiden door de waan van de dag. Zorg daarom voor een aantal reminders. Stel een reminder in op je telefoon met daarin je affirmaties. Zo word je er iedere dag aan herinnerd. En bijkomend voordeel is dat je na een aantal dagen er zelfs aan herinnerd wordt als je een appje krijgt.

Pak een mooie afbeelding, plak daar je affirmaties overheen en hang ze naast je spiegel. Tijdens het tandenpoetsen kun je ze dan vaak herhalen en de afbeelding helpt je bij het energetische deel.

Wat ik zelf heb gedaan, is dat ik een PowerPoint presentatie heb gemaakt. Ik heb de verschillende affirmaties gepakt en deze over een foto heen geschreven. Hier heb ik vervolgens leuke opzwepende muziek ondergezet. Dus terwijl ik affirmeer en het gevoel oproep, zie ik bijpassende plaatjes (mijn lieve man en kinderen, ik voor een volle zaal, een mooi strand) én hoor ik een feelgood nummer.

Doe dit iedere dag. Je brein heeft tijd nodig om nieuwe verbindingen te maken. Zodra je een keer overslaat, begint de bouw van nieuwe verbindingen weer helemaal opnieuw.

Je moet ze voelen

Zo krijg je een idee hoe je kunt affirmeren. Maar let wel: ze moeten wel haalbaar voelen. Als dit niet is, dan werkt het affirmeren niet. Wat je dan beter kunt doen is een intentie zetten. Dit is een krachtige manier om een duidelijk doel neer te zetten wat jij graag ziet ontstaan in jezelf en in je leven. Want wat jij gelooft, wordt immers gecreëerd in de werkelijkheid.

Je kunt jezelf ook een vraag stellen. Stel dat jij jezelf graag die zelfverzekerder vrouw wil voelen, maar het lukt je niet, stel dan de vraag: ‘Hoe zou ik me voelen als ik succesvol ben?’ Je geeft zo je brein de opdracht om op zoek te gaan naar het antwoord. In je leven heb je jezelf ongetwijfeld al wel eens succesvol gevoeld. Je brein gaat dan naar deze momenten op zoek en creëert voor jou het beeld/gevoel.

Dus bij een affirmatie overtuig je jezelf ervan dat iets er al is en bij een intentie zet je het doel neer waar je wilt komen.
Expert op het gebied van affirmaties is Louisa Hay. Wil je hier dus meer over weten, lees dan een van haar boeken. Haar boek ‘Je kunt je leven helen’ is echt een aanrader op dit gebied.

Heb je al wel eens gehoord van subliminale her-conditionering? Dit zijn affirmaties die je worden aangeboden op een manier die je bewustzijn niet oppikt, maar je onderbewustzijn wel. Het ligt net onder de radar van wat je kunt horen. Bijvoorbeeld in een muziekstuk. Je luistert dan voor je gevoel naar muziek, maar ondertussen worden er ook affirmaties voorgelezen. Dit kan ook in de vorm van beeld zijn.

Maak jij gebruik van affirmaties en wat zijn jouw ervaringen daarbij?

Vraag mijn training ‘Krijgen wat je wilt‘ aan en ga aan de slag om jouw mooiste leven te leven.

affirmaties, conditioneringen, dromen, gewoonte, inzichten, onderbewustzijn, persoonlijke groei

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.