Vier tips om meer bewust te zijn

bewust

In een eerdere blog heb ik geschreven over hoe je creëert met behulp van het kwantumveld. Dat het belangrijk is dat jij duidelijk voor ogen hebt wat de meest ideale versie van jezelf is en dat het belangrijk is om met deze ‘nieuwe zelf’ te gaan resoneren. Dus dat je dan ook echt in die rol stapt.

Dit klinkt makkelijker dan dat het in werkelijkheid is, want de weg van jouw ‘huidige zelf’ naar jouw ‘nieuwe zelf’ ligt bezaaid met o.a. beperkende overtuigingen en percepties, gedreven door jouw conditioneringen. In de meest recente blog heb ik je dan ook meegenomen hoe je in twee stappen je conditioneringen aan kunt pakken en je brein kunt herprogrammeren.

Bewust in het NU

Als je eenmaal die nieuwe programma’s in je brein hebt geprogrammeerd, dien je zoveel mogelijk te leven in het nu. Word je bewust van het moment en kies in dat moment de beste passende overtuiging.

Als jij namelijk niet bewust bent, ga je op de automatische piloot. Ongeveer 95% van je gedrag wordt overigens gedreven door deze automatische patronen. Ben jij je wel bewust van het moment, dan heb je een keuze.

Stel dat je eigenlijk veel meer snoept dan dat je zou willen. Je komt er bij nader onderzoek achter dat je snel naar snoep grijpt als jij je bijvoorbeeld verveelt. De volgende keer als jij trek hebt in snoep en je bewust bent van het feit dat jij je verveelt, dan is het geen patroon meer, maar heb je een keuze om op te staan en snoep te halen of juist iets anders te doen.

Je wilt kunnen kiezen welke overtuiging je inzet, maar daar moet je dus wel bewust voor leven en niet de hele tijd met je gedachten in het verleden zijn, waarvan 50% overigens niet eens echt gebeurd is, aldus onderzoek. Of dat je de hele tijd bezig bent met de toekomst, want die toekomst kan er heel anders uit zien als je nu andere keuzes maakt. Je maakt je waarschijnlijk druk om iets wat niet eens gaat gebeuren. Sterker nog, 97% van waar we ons druk over maken wat zou kunnen gebeuren, gebeurt in de praktijk niet eens. Je loopt toch ook niet de hele dag met een paraplu op omdat je bang bent dat het gaat regenen?

Hoe dan?

Het nu is als het ware jouw poort naar het kwantumveld. Maar hoe leef je dan meer in het nu? Ik zal je enkele tips geven.

Tip #1
Wat ik zelf doe, is mezelf regelmatig de vraag stellen ‘Ben ik aanwezig in het nu?’ Dit brengt me automatisch terug in het nu.

Tip #2
De tijd nemen om je te focussen op je ademhaling helpt je om in het nu aanwezig te zijn.

Tip #3
Probeer je ook eens wat vaker bewust te zijn van de geluiden en geuren om je heen. Ruik eens wat vaker aan die mooie bloem, neem eens wat vaker een moment om de omgeving in je op te nemen en gewoon te ZIJN.

Tip #4
Aanrader om te lezen op dit gebied is het boek ‘De kracht van het nu‘ van Eckhart Tolle. Hij benoemt daarin dat wijzelf ons grootste obstakel zijn, want wij identificeren ons met ons verstand waardoor ons denken dwangmatig wordt. Het niet kunnen ophouden met denken is een afschuwelijke kwelling, aldus Tolle. Maar omdat denken als normaal wordt beschouwd en iedereen dit doet, beseffen we ons dat niet.

Hij geeft aan dat we denken meer als een instrument kunnen zien dat we kunnen inzetten om een doel te behalen. Echter, bij de meeste mensen heeft dit instrument bezit van hen genomen (zorgen maken, belemmerende overtuigingen etc.).

Als je met je aandacht helemaal in het nu aanwezig bent, kun je dit ZIJN voelen. Ik herken dat ook bij mezelf. Soms zijn er van die momenten dat ik me intens gelukkig voel. En dat kan al getriggerd worden door de kleinste dingen zoals de zon op mijn gezicht, vogels die fluiten, of een topper; de geur van vers gemaaid gras. Het lijkt dan alsof ik een laag dieper in mezelf ga. Alsof ik mezelf observeer op dat moment. Ook merk ik steeds vaker dat ik me bewust word van de gedachten die ik heb. Ik ben me dan op dat moment bewust dat ik de denker ben van mijn gedachten en niet mijn gedachten zelf ben.

Gedachten

Als ik dan merk dat ik gedachten heb over dat ik iets niet zou kunnen, of niet goed genoeg zou zijn, dan probeer ik dat om te draaien. Persoonlijk doe ik 2 dingen:
1. Gedachten verleggen naar iets positiefs, bijv. vakantie om in positieve vibe te blijven.
2. Soort affirmatie opzeggen: ‘Mijn gedachten zijn een illusie. Ik ben de denker van mijn gedachten en kies ervoor mijn gedachten te verleggen naar…….’

Soms merkte ik ook dat ik mezelf als het ware ‘op slot’ zette door mezelf af te vragen ‘Waarom lukt me dit toch niet…’. Nu weet ik dat ik mezelf veel meer kan sturen en stel ik mijn brein vragen, in plaats van het opdrachten te geven.

Dus niet bijvoorbeeld ‘Waarom lukt het me toch niet om…’ want op deze manier geef je je brein onbewust de opdracht om met bewijzen te komen waarom het dus niet lukt. Stel je je vragen in de vorm van ‘Hoe kan ik….’. Op deze manier geef je je brein een gerichte opdracht op zoek te gaan naar het antwoord op de vraag. Ga niet zitten wachten op het antwoord. Deze komt je toe. Dit kan zijn tijdens een meditatie of je oog valt op een boek waar het antwoord instaat.

Dit werkt echt. Soms vallen de boeken bij mij bijna van de plank af :-).

Mijn reis

Begrijp me niet verkeerd want ik mag ook nog veel leren. Mijn hoofd tettert ook nog regelmatig en niet alleen maar positief hoor. Ik weet niet of het überhaupt wel haalbaar is om alleen maar positief te denken. Juist door deze dualiteit van positief en negatief krijg je voor jezelf steeds duidelijker in beeld wat je wel en niet wilt. Maar goed, misschien ben ik zo ver gewoon nog niet.

Wat ik wel weet is dat ik door aandacht te besteden aan het bewuster leven, in een paar jaar tijd van iemand die zich gevangen voelde in een keurslijf, last had van het ‘is dit alles gevoel en niet wist wat ik nu eigenlijk echt wilde gegaan naar een vrouw die zich ‘on top of the world’ voelt, van haar hobby haar werk heeft gemaakt en geld verdien met iets wat niet eens als werk voelt.

Hoe zit dat met jou…hoe bewust leef jij?

automatische programma's, bewustzijn, conditioneringen, eckhart tolle, kracht van het nu, kwantumveld, observereffect

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.