Tips hoe jij je onderbewustzijn voor je kunt laten werken

onderbewustzijn

Je mind heeft twee ‘delen’. En dan bedoel ik niet je linker- en je rechter hersenhelft, want dat is je brein. Je mind is je brein in actie.
Deze twee delen heb je ongetwijfeld vaker gehoord, namelijk je bewustzijn en je onderbewustzijn.

Je onderbewustzijn is als het ware het oudste deel. Dit deel van je mind kan ongeveer 40 miljoen bits aan data uit je omgeving per seconde verwerken.  Dit deel van je mind is dus heel krachtig en heel snel, maar er is een groot nadeel, (althans, je kunt het ook in je voordeel laten werken) het werkt op basis van automatische patronen.

Jij en ik zijn gewoontedieren. Een gewoonte is een idee waarop je acteert zonder na te denken. Onze acties zorgen vervolgens voor onze resultaten. Je onderbewustzijn bepaalt dus ook de resultaten in je leven. Je kent de quotes vast wel. ‘Zo binnen, zo buiten’,  of ‘Je buitenwereld is een spiegel van je binnenwereld’.

Het brein

Gedurende de evolutie is er een nieuw deel in ons brein ontstaan, namelijk de prefrontale cortex (ook wel ‘thinking mind’ genaamd). In dit deel van je brein zetelt je bewustzijn. Maar dit is maar een klein deel van je mind. Een deel dat de meeste mensen niet bewust inzetten. Dit deel van je brein kan ongeveer 40 bits aan data per seconde verwerken. Dus maar een heel klein deel van wat er daadwerkelijk om je heen is.

Als je dit zo bekijkt, kun je dus ook stellen dat je onderbewustzijn 1.000.000 keer krachtiger is dan je bewustzijn en toch stellen we doelen met ons bewustzijn en gaan we er te snel aan voorbij dat we ons onderbewustzijn nodig hebben om deze doelen te behalen.

Je bewustzijn is creatief en theoretisch in staat om je hele lijf te besturen. Mensen die er getraind op zijn (yogi bijvoorbeeld) kunnen hun bloeddruk, lichaamstemperatuur et cetera allemaal regelen met hun bewustzijn.

Je bewustzijn kan maar een paar taken tegelijk aan terwijl je onderbewustzijn in staat is heel veel tegelijk te doen. Je kent het vast wel, je bent onderweg naar iets en eenmaal op je bestemming aangekomen, merk je dat je onbewust de auto hebt gereden.

Bewust- versus onderbewustzijn

Het Max-Planck instituut heeft hier onderzoek naar gedaan en ongeveer 95% van je gedrag is onbewust. De meeste mensen leven zelfs maar 1% van de dag met hun bewustzijn. M.a.w de meeste mensen leven dus 99% van de tijd op basis van gewoontegedrag. Gedrag dat onbewust gestuurd wordt door patronen en overtuigingen, dus op basis van de programma’s die liggen opgeslagen in je onderbewustzijn.

Stel, vroeger moest je vaak je mond houden van je ouders. Ergens onderweg heb jij de overtuiging aangenomen dat wat jij te vertellen hebt niet waardevol is, dat je niet goed genoeg bent. Zo ongeveer 95% van de dag zul jij dus ook jezelf (onbewust) saboteren om ervoor te zorgen dat je niet goed genoeg bent. Je creëert namelijk de hele dag voor jezelf de ‘zie je wel’-momentjes.

Weet je ook waarom?

Het is de taak van je onderbewustzijn om jouw realiteit vorm te geven op basis van het programma dat jij hebt draaien. Als jij dus een negatieve programmering in je onderbewustzijn hebt, zal je (in 95% van de gevallen) ook negatieve ervaringen hebben in je leven.

Als jij bewust leeft, is je bewuste mind de baas, maar zodra jij niet bewust leeft kicken je patronen die liggen opgeslagen in je onderbewustzijn in. Dus zodra jij aan het verleden of aan de toekomst denkt, ben je dus niet bewust in het moment aanwezig. Je geeft als het ware de regie weg en als jij niet in het moment aanwezig bent, dan neemt je onderbewustzijn het weer over met alle gevolgen van dien. En omdat je niet bewust bent, merk je dus ook niet dat er een programma afspeelt.

Programmering

Jij draait ook niet de programma’s af die jij graag wilt, maar je draait voornamelijk de programma’s af die jij van anderen mensen hebt geleerd. Jij bent vaak een product van je ouders. Hoe deze ontstaan heb ik in een eerdere blog al uitgelegd. Nu ik moeder ben, betrap ik mezelf er ook heel vaak op dat ik ‘mijn moeder hoor praten’ als ik iets tegen de kinderen zeg. Niet altijd wat ik wilde zeggen. Ik besef me dan ook dat er een automatisme is werking is getreden, ben me er bewust van en corrigeer mezelf.

Vaak zijn we ons niet bewust dat we die programma’s hebben draaien. En als iets dan niet lukt, voelen we ons een slachtoffer van de omgeving en geven we anderen of situaties vaak de schuld, maar wat we ons niet beseffen is dat we onszelf saboteren met het onbewuste gedrag dat voortkomt uit onze programmeringen.

Naarmate we ons persoonlijk ontwikkelen komen we tot de ontdekking dat we zelf onze werkelijkheid creëren met o.a. die patronen die draaien. In de wereld van de persoonlijke ontwikkeling hoor je overal dat je positief moet denken. Maar…waar denk je mee? Juist ja, met je prefrontale cortex (je denkbrein). Dat deel van je brein dat juist maar voor 5% bewust is en maar 40 bits aan data kan verwerken. Werkt positief denken dus voor iedereen? Maak het rekensommetje zelf maar. Maar positief denken werkt wél als je dus programma’s in je onderbewustzijn hebt die dit ondersteunt.

Tips

Wil je weten waar je belemmerende programma’s hebt, dan hoef je alleen maar naar je leven te kijken. De dingen die moeiteloos naar je toekomen, daar heb je programma’s die vóór je werken. Maar daar waar je worstelt, hard moet werken en echt je best moet doen, daar heb je onbewuste programma’s die je saboteren. Struggel jij om klanten aan te trekken? Struggel jij om geld te ontvangen?

Vraag jezelf dus eens af; In welk onderdeel van je leven heb je het idee dat je hard moet werken? Waar gaat het niet zoals jij zou willen?

Er is dus een aantal manieren om je leven meer richting te kunnen geven.

 1. Leven in het hier en nu.
  Ben bewust in het moment, want als jij bewust bent, kicken de automatische patronen dus niet in en ben jij de creator. Vraag jezelf eens wat vaker ‘Ben ik bewust in het moment aanwezig?’, je zult zien dat je dit terugbrengt naar her hier en nu.
 2. Herprogrammeren onderbewustzijn.
  Je bewustzijn is creatief en kan op allerlei verschillende manieren leren (zoals een YouTube video, lezen, een seminar, etc). Op deze manier vergroot je je bewustzijn, maar dan zit het nog niet in je onderbewustzijn, ofwel je programma. Je onderbewustzijn leert op twee verschillende manieren
  1. Hypnose (eerste 7 jaar)
  2. Herhaling (oefenen)
  Vergelijk het met leren fietsen. Dit leer je ook niet uit een boekje. Dit moet je doen en je zult de eerste keren vallen. Maar oefening baart kunst. Als je het vaak genoeg hebt geoefend, dan neemt je onderbewustzijn dit over. Je brein bespaart namelijk graag energie en maakt er een onbewust programma van. Hoe vaak denk jij er namelijk nog bij na als je fietst?

Het kwantumveld

Maar ben je ervan bewust dat je onderbewustzijn zoveel meer is dan jij denkt. Je onderbewustzijn is verbonden met Het Veld. Je vindt in je onderbewustzijn dus ook antwoorden op alle vragen en oplossingen voor alle problemen. Wat ik zelf bijvoorbeeld regelmatig doe, is dat ik mijn onderbewustzijn de opdracht geeft me een antwoord te geven. Dit doe ik dan voordat ik naar bed ga. Want als ik slaap staat mijn ‘getetter’ (prefrontale cortex) als het ware uit. Ik word dan niet belemmerd door mijn eigen bullsh#t verhalen.

Naast het onderwerp ‘kwantumfysica’ is dit het andere onderwerp dat ik zo interessant vind. Ik heb hier al zoveel boeken over gelezen. Een echte aanrader op dit gebied is The power of your subconscious mind van Joseph Murphy.

Mijn tip aan jou, lees dat boek en er zal een wereld voor je opengaan. Of volg een traject bij mij en ik laat je zien hoe jij jouw leven kunt transformeren en niet meer zo hard hoeft te werken om succesvol te zijn.

Op een laagdrempelige maar effectieve manier werken aan je persoonlijke groei en bewustwording?
Word dan lid van mijn QuantumKennisBank. Dé toolkit voor een fijner en vrijer leven waarin je meer rust en vertrouwen in jezelf vindt.
>> klik hier voor meer informatie.

 

automatische programma's, bewustzijn, conditioneringen, gewoonte, gewoontegedrag, habits, kwantumveld, Wet van de Creatie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.