Heb jij een persoonlijkheid die matcht met jouw dromen?

persoonlijkheid

Laten we bij het begin beginnen. Wat is je persoonlijkheid? Van Dale geeft aan; datgene wat een persoon karakteriseert.
Je persoonlijkheid wordt gevormd door hoe je denkt, hoe je je voelt en hoe je je gedraagt.

Tegen de tijd dat je 35 jaar bent, ben je een verzameling aan opgeslagen gedragingen, emotionele reacties, onbewuste houdingen, overtuigingen en percepties die als het ware draaien als een onbewust computerprogramma. Eerder heb ik al een blog geschreven hoe je aan deze automatische programma’s komt.

Zo ongeveer 95% van je gedrag wordt bepaald door dit programma dat draait. Dus 95% van de tijd leef je als een in je brein opgeslagen staat van zijn. Iets dat je zo vaak hebt gedaan dat je lichaam het inmiddels beter weet dan je brein. Je kent het vast wel; je moet ineens op een naam komen of een telefoonnummer opdreunen en zodra je erover nadenkt, lijkt het wel of je blokkeert. Enkele minuten later weet je het weer. Dit komt omdat je dan weer op je automatische piloot gaat (je onbewuste patronen weten het beter dan je bewustzijn).

De juiste persoonlijkheid

Je hebt een droom en met je 5% bewustzijn probeer je die droom te verwezenlijken. Je stelt bepaalde doelen. Maar het is je onderbewustzijn dat je nodig hebt om deze doelen te halen. Het is jouw persoonlijkheid die de controle heeft over alles. Als het niet goed gaat in je bedrijf, heb je wellicht (nog) niet de juiste persoonlijkheid voor een succesvol bedrijf.

Dit betekent, dat als jij een andere realiteit voor jezelf wilt creëren, dit niet kan met je huidige persoonlijkheid. Je moet je dus bewust worden van hetgeen je altijd denkt, voelt en doet en dat mag je gaan veranderen.

Dit bewust worden van het onbewuste is niet heel moeilijk. Het enige dat je dan moet doen is nagaan in welke onderdelen van je leven het niet gaat zoals jij graag wilt. Merk je dat je aan het eind van de maand nooit geld overhoudt, dan is de kans groot dat je beperkende overtuigingen hebt m.b.t. geld. Vaak zie je dat jouw huidige situatie en kopie is van die van je ouders, dit is je immers onbewust aangeleerd.

‘Zijn, doen, hebben’ versus ‘hebben, doen, zijn’.

Vanuit het kwantummodel van de realiteit moeten we eerst iets zijn, dan afgestemde of geïnspireerde acties ondernemen en dan krijgen we wat we willen (even kort door de bocht). De vraag die je jezelf zou mogen stellen is;

‘Wie moet ik zijn om de dingen te doen die ik moet doen om de dingen te krijgen die ik graag wil hebben’?

Maar wat doen de meeste mensen? Ze doen het andersom…vanuit het Newtoniaanse model van de realiteit.
Ik moet het eerst hebben, voordat ik iets kan doen en dan kan ik zo zijn. Bijvoorbeeld; als ik meer geld heb, kan ik x doen en dan y zijn. Of als ik meer tijd had, kon ik dat doen en als dat kan dan pas ben ik succesvol.

Maar toch is het niet zo makkelijk om je dromen waar te maken (of is dat ook alleen maar een verhaal?!). Als dat wel zo zou zijn, waarom maken dan niet meer mensen hun dromen waar?

Dit komt door de onbewuste patronen die je hebt. Jij kunt op de eerder gegeven vraag wel het antwoord geven dat je een zelfverzekerde en succesvolle vrouw moet zijn om die acties te ondernemen om je dromen waar te maken, maar als jij je vanuit je kern niet zo voelt, zul jij jezelf (onbewust) gaan saboteren.

Als je ‘zijn’ niet effectief is, dan zal je ‘doen’ ook niet effectief zijn.

Act as if

Het is makkelijk je te gedragen zoals je bent en moeilijk je te gedragen als iemand die je niet bent. Als je arm in je onderbewustzijn bent, is het moeilijk om te doen alsof je rijk bent. Of als je erg onzeker bent, is het ook moeilijk om je zelfverzekerd voor te doen. Er is meer nodig dan alleen kennis vergaren. Als je een boek leest over rijk worden, maar je hebt een arme identiteit, zul je nooit rijk worden. Je persoonlijkheid moet consistent zijn met wat je wilt creëren. Het is je persoonlijkheid die je aan mag gaan passen.

Waarom is het zo moeilijk om te veranderen?

  1. Voorspelbaarheid. Dit is een overlevingsstrategie dat is geprogrammeerd in je brein. Voorspelbaarheid is heel belangrijk voor je brein. Als alles hetzelfde blijft, dan weet je wat er gaat komen.
  2. Angst. Als we veranderen, dan worden we angstig. Als we namelijk veranderen en die persoonlijkheid niet meer zijn, wie gaan we dan wel zijn? Je verlaat je comfortzone dus niet. Als je tegen je grenzen aanloopt, hoor je dat stemmetje in je hoofd dat je beter morgen kunt beginnen of dat jij niet goed genoeg bent of dat jou dat toch nooit lukt. Je moet er doorheen om naar een hoger level te komen.

Wat zijn jouw verhalen?

De verhalen die jij tegen jezelf vertelt (ik ben niet goed genoeg, dat is niet voor mij weggelegd, ik moet hard werken voor geld,…) zijn ook onbewust. Ze gebeuren automatisch. Deze verhalen worden onze waarheid en leven we de rest van ons leven. We zeggen dan ook snel ‘Ik ben…(onzeker, niet goed genoeg….). Zoals Joe Dispenza ook zegt als je ‘Ik ben…’-statements gebruikt, stuur je je brein richting een eindbestemming. Formuleer dus ook altijd positieve ‘Ik ben…’-statements.

We spreken ons leven in bestaat door de verhalen die we onszelf vertellen. Jij bent de auteur van je leven. Wat je in je onderbewuste plant, gaat je brein automatisch voor je doen.

Wat is je verhaal bijvoorbeeld over geld of over succesvol ondernemen? Wat je verhaal ook is, het zal zich manifesteren in je gedrag en manifesteren in je uitkomsten. Zoals ik ook in een eerdere blog heb geschreven leven we in een veld…het veld van de oneindige potentie. Een veld met een oneindig aantal mogelijke realiteiten. Welke realiteit zich manifesteert hangt af van jou als waarnemer. Wat jij denkt en voelt, beïnvloedt de atomen om jou heen en jij bent dus degene die invloed heeft op jouw realiteit.

Je dromen wel waarmaken

Beantwoord de volgende vragen om een stapje dichterbij jouw droom te komen:

  1. Wat zijn mijn verhalen m.b.t. …(succes, geld, eigen bedrijf…)
  2. Wat doen mijn verhalen voor me?
  3. Wat kosten mijn verhalen mij?
  4. Waar zal ik volgend jaar zijn, met dezelfde verhalen?
  5. Welk verhaal heeft iemand die al heeft wat ik wil hebben?
  6. Welk verhaal zou ik hebben als ik al zou hebben wat ik wil? Welke verhalen vertel ik mezelf dan?

Schrijf je nieuwe verhaal op en herhaal dit nieuwe verhaal zo vaak mogelijk. Zodra je opstaat, tijdens de lunch, tijdens het diner en voor het slapen gaan. Zelf heb ik mijn verhaal ook ingesproken zodat ik deze kan luisteren als ik bijvoorbeeld in de auto zit.

En dan…volhouden. De meeste mensen falen omdat ze niet in de gewoonte zijn dit te doen. Je moet een gewoonte gaan ontwikkelen om je gedrag aan te passen.

Kun je wel wat hulp gebruiken met het:
– bepalen wat je écht wilt
– inzichtelijk krijgen welke verhalen je tegenhouden
– formuleren (en uitvoeren) van een krachtig nieuwe verhaal
– tips om dit vol te houden.
Dan is mijn 1-op-1 traject ‘ondernemen vanuit zijn’ echt wat voor jou. Is het geen tijd dat jij jezelf bevrijdt van jezelf?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.