Over de groeipijnen van persoonlijke ontwikkeling

woorden

Afgelopen week werd ik onverwachts uitgenodigd om naar een boekpresentatie te gaan. Na deze boekpresentatie was er de mogelijkheid om te netwerken. De vrouw met wie ik was, is een echte verbinder. Een netwerker in hart en nieren. Ik…? Ik iets minder.

Nu ben ik een sociaal persoon die op zich geen moeite heeft met contact maken, maar er viel me die avond iets op. En dat is het volgende; als ik in gezelschap ben, speel ik vaak een rol.

Een rol

Ik merk dat ik dan een soort van masker draag en erg vanuit mijn hoofd handel. Niet bij iedereen overigens. Met sommige mensen voel je meteen verbinding en kan ik meer mezelf zijn. De persoon die het leuk vindt om grapjes te maken en alles een beetje luchtig te houden.

Mijn hoofd zegt dat het me steeds minder vaak uitmaakt wat een ander van mij vindt, maar mijn hart denkt daar dus toch blijkbaar nog anders over.

Maar doordat ik me bewust werd dat ik vaak een rol speel, merkte ik ook meteen dat ik steeds vaker in contact met anderen geen rol meer speel en gewoon mezelf ben. Niet dat dit echt een bewuste keuze is geweest, maar dit is voornamelijk als gevolg van mijn groei ontstaan. Mijn persoonlijke groei gaat met vallen en opstaan, oftewel groeipijnen.

In gesprekken met klanten hoor ik vaak terug dat ik zo open en oprecht ben. En dat vind ik dan een compliment. Ik heb in mijn werk als HR adviseur ook vaak een rol moeten spelen, maar toen ik voor mezelf begonnen ben, heb ik met mezelf afgesproken dat ik zoveel mogelijk mezelf ga zijn. Iemand die ook gewoon op m’n Nikes naar een afspraak gaat. En doordat ik meer in verbinding met mezelf sta, heb ik steeds vaker die verbinding met anderen.

Een komen en gaan van mensen

Wat er nog meer ontstaat gedurende mijn persoonlijke ontwikkeling is dat ik merk dat sommige mensen daar niet in meegaan. Ik merk steeds vaker dat ik niet meer zo goed ben ik oppervlakkige gesprekken over koetjes en kalfjes. Maar achterom kijken en teruggaan is geen optie meer.

Ik merk dat er een afstand ontstaat tussen mezelf en sommige mensen, maar ook dat anderen juist dichterbij komen. Mensen vallen af en er komen weer nieuwe mensen bij. Mensen die op een lijn liggen met mij. Mensen waarbij ik me niet geremd voel om te praten wat mij bezighoudt. Mensen die ook echt begrijpen dat er meer is en dat je zelf echt invloed kunt uitoefenen op je leven. Mensen die ook in het proces van bewustwording zitten.

Vibratie

Naarmate jij jezelf ontwikkelt, kom jij op een andere frequentie terecht. Jouw persoonlijkheid zorgt dat je in een bepaalde vibratie zit. Je persoonlijkheid is hoe je denkt, voelt en handelt. Als jij je meer bezighoudt met ontwikkeling en meer helpende gedachten gaat kiezen, dan werkt dit door op je voelen en handelen en dus op je persoonlijkheid.

Op jouw ‘oude’ vibratie zaten situaties en mensen die resoneren met die frequentie. Mensen die jouw staat van zijn bevestigen. Je lichaam is als het ware verslaafd aan bepaalde gevoelens. Situaties en mensen komen aan deze gevoelens tegemoet. Je kunt het zo zien. Je hebt van die mensen die alleen maar klagen. Zij zullen dan mensen in hun omgeving hebben die dit gevoel in stand houden, zoals mensen die bijvoorbeeld ook veel klagen en negatief zijn. Hier kan deze persoon dan lekker tegenaan klagen, want hij (zijn lichaam) vindt dit fijn, want deze ‘staat van zijn’ is hij gewend.

Groeipijnen

Mensen die genoeg hebben van ‘hun staat van zijn’, zijn hard aan het werk om te veranderen. Ze zijn zich bewust geworden van hetgeen ze niet meer willen. Een nieuwe persoonlijkheid vibreert dus op een andere frequentie. Op deze frequentie zie je weer andere dingen in je realiteit. Wat je in je buitenwereld ziet, is namelijk niets anders dan een projectie. Jouw realiteit is als het ware een hologram.

Tijdens die groei ga jij jezelf ook tegenkomen, want jouw lichaam (die gewend is aan bepaalde emoties) wil dit niet en komt in opstand. Je gaat allerlei gedachten krijgen waarom je iets beter niet kunt doen, waarom jij niet goed genoeg bent, dat je toch door de mand gaat vallen etc…. Maar…je hébt gedachten, je bént ze niet.

Probeer je gedachten dan ook eens wat vaker anders te observeren. Ben je er bijvoorbeeld van bewust dat als je lijf en hoofd in opstand komen, je waarschijnlijk iets te pakken hebt waardoor jij als persoon weer gaat groeien.

Wil je weten hoe jij meer sturing aan je leven kunt geven zodat je krijgt wat je wilt? Vraag dan mijn gratis training aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.