Onbewust gedrag en het ontstaan ervan

We hebben allemaal automatisch gedrag. Als ik je vraag nu naar huis te gaan (of waar dan ook) en op te schrijven welke handelingen je allemaal verricht, vergeet je waarschijnlijk de helft. Veel gaat op je automatische piloot. Je hebt bijvoorbeeld geleerd hoe je auto moet rijden, maar nu denk je daar niet meer over na, het gaat automatisch.
Onbewust gedrag
Het Max-Planck instituut heeft hier onderzoek naar gedaan en ongeveer 95% van je gedrag is onbewust. Gedrag dat onbewust gestuurd wordt door patronen en overtuigingen. Een overtuiging is niets meer dan een gedachte die je vaak hebt gedacht. Automatische gedachten die als vanzelf een bepaalde snelweg nemen.
Wil je je bewust worden van je onderbewuste hoef je alleen maar te kijken naar hoe de dingen voor je uitpakken. Jouw werkelijkheid is als het ware een print-out van jouw onderbewuste. Je kunt dus uit je leven aflezen hoe je patronen zijn. Daar waar het goed gaat heb je ondersteunende patronen. Daar waar het niet goed gaat, waar je veel energie in moet steken, heb je beperkende patronen.
Product van ouders
Als we worden geboren is ons brein open, vervolgens gaan we patronen ‘downloaden’. Dit kan genetisch zijn doorgegeven, maar worden ook gedownload uit onze omgeving. Zie jezelf als computer en je patronen en overtuigingen als programma’s die erop gedownload worden.
We worden met name de eerste 7 jaar van ons leven geprogrammeerd door onze omgeving. Hier gaan onze spiegelneuronen aan de slag. Dit gebeurt op 3 manieren:
- Verbale programmering: wat je hebt gehoord toen je jong was.
- Modelleren: wat je hebt gezien toen je jong was.
- Specifieke gebeurtenissen: wat je hebt meegemaakt toen je jong was.
Hier vormen zich je overtuigingen en patronen en uiteindelijk jouw identiteit. Je identiteit is hoe je over jezelf denkt en jouw bril als het ware waardoor je naar de wereld kijkt. Want je ziet de wereld niet hoe hij werkelijk is, maar je ziet de wereld zoals jij bent. Ook percepties zijn geprogrammeerd. Dus als je een programma hebt over een situatie voordat deze zich voordoet, zul je de situatie zien op basis van je patronen en overtuigingen. Iemand anders zal weer heel anders naar dezelfde situatie kijken.
Mindset
Rond je 7e jaar heb je genoeg ervaringen om conclusies over jezelf te trekken. Je kijkt hier op een groei of fixed mindset naar jezelf. De term mindset staat voor de manier waarop we denken over onszelf en in het bijzonder over onze intelligentie en kwaliteiten, en wat dus onbewust gedrag aanstuurt.
De Amerikaanse psychologe Carol Dweck deed onderzoek naar mindset. Ze ontdekte dat niet alleen onze talenten en vaardigheden zorgen voor succes, maar succes hangt ook af van onze mindset. Volgens haar is het beter om te focussen op processen in plaats van op resultaten. Hier komt het type mindset wat je hebt om de hoek kijken.
Er zijn twee mindsets, aldus Dweck, namelijk: de statische (fixed) mindset en de op groei gerichte (growth) mindset.
- Bij de statische mindset heerst het idee dat mensen bepaalde mogelijkheden hebben en dat deze vastliggen. Je denkt dat talenten en intelligentie zijn aangeboren en dus vaststaan. Succes is een teken dat iemand talent heeft voor iets. Bij een statische mindset lever je minder inspanning om je doel te bereiken, want je gelooft er heilig in dat je je nergens voor hoeft in te zetten als je talent hebt.
- De op groei gerichte mindset werkt anders. Het hebben van deze mindset betekent dat je gelooft dat je kunt groeien en jezelf kunt ontwikkelen door je best te doen en veel te oefenen. Inspanning en effectieve leerstrategieën zijn voorwaarden om beter te worden.
Jouw onbewust gedrag
Besteed deze week eens wat extra aandacht om erachter te komen hoe je tegen jezelf praat. Praat je vooral in de statische mindset (ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, …) of vooral in de op groei gerichte mindset (je kunt het, oefening baart kunst, …) tegen jezelf?
Wil je zelf aan de slag met je mindset zodat je erachter komt welke je het meest gebruikt en hoe je je mindset voor je kunt laten werken? Met behulp van een-op-een coaching kan ik je helpen.