Jouw automatische programma’s

Ongeveer 95% van ons gedrag komt voort uit automatische programma’s. Programma’s die in de eerste 7 jaar van ons leven zijn ontstaan. Als je jong bent (onder de 7 jaar) verkeert je brein in een lagere vibratie (frequentie) en pik je ontzettend veel op uit je omgeving. Er zijn diverse breinstaten die je als jong kind hebt, waarbij de Delta staat de laagste frequentie heeft. De diverse staten zijn als volgt:

0-2 jaar. Delta staat. 
Alle informatie komt het brein binnen zonder dat je het ‘bewerkt’, je hebt geen kritische blik en kan niet oordelen. Je slaapt als het ware met je ogen open.
2-5 jaar. Theta staat (hypnose en verbeelding).
Je accepteert bijna alles wat iemand tegen je zegt. Je weet nog niet goed wat echt is en wat niet. Hier zijn alle overtuigingen zoals ‘geld maakt niet gelukkig’, …… een eerste aanzet tot een perceptie.
5-8 jaar. Alpha staat.
Je begint nu zelf conclusies te trekken en begint te interpreteren. Jouw bewustzijn ontwikkelt zich.

Rond de 12 jaar is de ‘grens’ tussen bewust en onbewust gesloten.

De natuur

De natuur is zo ingericht dat je in de eerste 7 jaar van je leven als het ware programma’s meekrijgt om te kunnen (over)leven op deze planeet. Zonder bepaalde programma’s kun je je ook niet ‘bewust’ zijn van iets. Maar hoe krijg je deze programma’s?
Dit gebeurt op 3 manieren:
1. Verbale programmering: wat je hebt gehoord toen je jong was
2. Modelleren: wat je hebt gezien toen je jong was (van schommel vallen)
3. Specifieke gebeurtenissen: wat je hebt meegemaakt toen je jong was.

Maar als 95% van ons leven voortkomt uit die onbewuste programma’s, dan leeft je dus maar 5% van de dag bewust. Je wordt dus als het ware geleefd en je hebt het zelf niet eens in de gaten (het heet niet voor niets onbewust).
Stel, je wilt iets bereiken en met je bewustzijn stel je een doel. Dan is je onderbewustzijn (ofwel je programma’s) nodig om deze doelen te halen. Je kunt je bewustzijn zien als een klein kind dat zit op een grote olifant (het onderbewustzijn). Zie je hoe uitdagend dit kan zijn?

Hoe breng je verandering in je programma’s aan?

Stap 1 Herken waar je hard voor moet werken.
Wil je weten waar je belemmerende programma’s hebt, dan hoef je alleen maar naar je leven te kijken. De dingen die met gemak naar je toekomen, daar heb je programma’s die vóór je werken. Maar daar waar je worstelt, hard moet werken en echt je best moet doen, daar heb je onbewuste programma’s die je saboteren.

Vraag jezelf dus eens af; In welk onderdeel van je leven heb je het idee dat je hard moet werken? Waar gaat het niet zoals jij zou willen?

Stap 2 Breng nieuwe programma’s in je onderbewustzijn.
Je bewustzijn is creatief en kan op allerlei verschillende manieren leren (zoals een YouTube video, lezen, een seminar, etc). Op deze manier vergroot je je bewustzijn, maar dan zit het nog niet in je onderbewustzijn, ofwel je programma.

Je onderbewustzijn leert op twee verschillende manieren
1. Hypnose (eerste 7 jaar)
2. Herhaling (oefenen)
Vergelijk het met leren fietsen. Dit leer je ook niet uit een boekje. Dit moet je doen en je zult de eerste keren vallen. Maar oefening baart kunst. Als je het vaak genoeg hebt geoefend, dan neemt je onderbewustzijn dit over. Je brein bespaart namelijk graag energie en maakt er een onbewust programma van. Hoe vaak denk jij er namelijk nog bij na als je fietst?

Onze zoon zit op de basisschool en leert nu de tafeltjes. Hij is continu de tafel van 2 aan het opdreunen thuis. Hij vraagt mij ook vaak naar antwoorden van de andere tafeltjes en ik merk dat ik zonder nadenken het antwoord geef. Je moet het continu herhalen. Het herhalen moet een gewoonte gaan worden.

‘Fake it till you make it’.

Welke nieuwe gewoontes zou jij jezelf graag willen aanleren?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.