Hoe jouw ego je klein houdt

ego

Dat het huilen me nader stond dan het lachen, was wel duidelijk. Soms heb je van die dagen. Dagen dat je jezelf down en onzeker voelt, terwijl hier eigenlijk helemaal geen concrete aanleiding voor is, althans niet bewust. Waarom voelde ik me dan zo?

Wat er wel aan de hand is in mijn bedrijf is dat ik bepaalde keuzes heb gemaakt en investeringen heb gedaan die ik spannend vind, maar waarvan ik ook weet dat ze nodig zijn. Daarnaast wees een gesprek met mijn businesscoach uit dat de prijs die ik nu vraag voor mijn online traject veel te laag is. Ik mag mezelf meer op waarde schatten en een prijs vragen die dit reflecteert. En daar komt het…mijn ego.

Ego talk

‘Ga jij je prijzen omhoog gooien Anja?”,  ‘Wie denk je wel dat je bent, inhoudelijk is jouw traject dat toch niet waard?’, ‘Dat gaat toch niemand betalen?’, ‘Doe maar gewoon normaal, dan doe je al gek genoeg?’, ‘Als jij je prijs laag houdt, krijg je meer mensen?’, ‘Hoger prijs, is hogere verwachting en grotere kans op falen, doe nu niet Anja’.

Zomaar even wat gedachten die er dan in mijn hoofd rondspoken. Het is mijn ego die me met man en macht probeert tegen te houden, want hogere bedragen vragen, betekent ook een groter persoon zijn om ze te kunnen ontvangen. Dat betekent ook meer zichtbaar zijn en mijn kop boven het maaiveld uitsteken en mezelf waarschijnlijk vaker ongemakkelijk voelen en dat wil mijn ego liever niet. Mijn ego wil dat ik blijf doen wat ik altijd deed, want dat is veilig.

De hele dag heb ik dus ook een vervelend gevoel, en wat je uitzendt, trek je aan en ik ontvang die middag dus ook mijn allereerste kritische reactie op mijn online training ‘creëren met behulp van de kwantumfysica’. En vervolgens liet het me niet meer los. Een aantal jaar geleden zou ik me heel klein hebben gevoeld en zou ik mijn aanbod daarop aanpassen, maar nu niet meer. Nu onderzoek ik waar het gevoel vandaan komt.

Dat is ook ondernemen, de emoties voelen (en soms lekker huilen), onderzoeken waar het vandaan komt en dan hieraan werken. Vaak lastig en pijnlijk maar ook juist nodig om te groeien. Als je dat niet doet, blijf je in je kooi zitten met je ego als bewaker. Maar ik wil die kooi niet meer, ik wil vrijheid en mijn eigen koninkrijk. Een rijk waarin ik vrij bent en waarin ik zelf mijn grenzen bepaal.

Andere verhalen, andere realiteit

Eerlijk is eerlijk, ik vind het ook absoluut niet fijn om kritiek te ontvangen, maar ik heb nu een ander verhaal.

‘Kritiek is juist goed want dat betekent dat ik juist zichtbaarder ben en minder ‘vanille vla’ ben. Kritiek zegt niets over wie ik ben, maar over wat ik heb gedaan, mijn output in dit geval. En deze output wordt door iedereen anders ontvangen. Sommige mensen zijn verder dan ik en anderen juist niet en dat is ok’.

Ik stel mezelf dan ook de vraag ‘Hoe zou mijn toekomstige zelf hierop reageren?’. Zij zou dit naast zich neerleggen en als ze zich wel in de kritiek kon vinden zou ze er actie op ondernemen. Mijn toekomstige zelf weet wat ze waard is en staat vol zelfvertrouwen voor haar producten en diensten omdat ze weet hoe transformerend ze zijn. Mijn toekomstige zelf weet dat ze zichzelf niet moet personaliseren met haar gedachten en roept ze een halt toe als ze met haar aan de haal gaan. Mijn toekomstige zelf weet dat haar gedachten haar realiteit bepalen en verlegt haar gedachten naar wat ze wél graag wil.

Terwijl ik mezelf mentaal weer oppep, ontvang ik weer een e-mail. Dit keer met het evaluatieformulier van mijn huidige online traject, met juist lieve woorden en dat ze het traject van kwalitatief hoog niveau vindt en na een aantal weken al merkt dat ze zoveel zelfverzekerder is.

Toekomstige zelf

Mijn toekomstige zelf past ook de prijs aan, omdat ze voelt dat ze dit dubbel en dwars waar kan maken. Dat die gedachten alleen oude patronen zijn die op komen zetten.

Dus als jij nog wilt instappen tegen de huidige investering dan heb je nog tot en met 18 april. Daarna gaat de prijs van het traject omhoog. En twijfel je nog? Vraag jezelf dan ook eens af wat jouw toekomstige zelf zou doen. Investeert zij in iets waarbij ze een goed gevoel heeft ongeacht de kosten, of speelt ze op safe met het risico dat ze in de kooi blijft zitten waar ze zo graag uit wil?

Meer weten over het online traject? Dat kan hier. Mijn nieuwe groepstraject start 30 mei.

Delen:

meer zoals dit:

human design

Download mijn gratis ebook ‘Wat is Human Design?

Hoe fijn zou het zijn om een soort van handleiding voor het leven te hebben?