Gewoontes veranderen: De wetenschap achter je dagelijkse routines

gewoontes veranderen

Geloof het of niet, maar bijna alles wat je doet is een gewoonte. Dit wordt ondersteund door keiharde wetenschap. Maar jij bent niet tevreden met je leven en wilt je gewoontes veranderen. Maar hoe?

Laten we meteen duiken in een onderzoek van het Max Planck Instituut in Leipzig, Duitsland, een van ‘s werelds toonaangevende onderzoeksinstituten waar 43 Nobelprijswinnende wetenschappers hun steentje bijdragen.

In een studie uit 2008 kwamen ze tot een verbluffende conclusie: 95% van je dagelijkse beslissingen worden al vooraf bepaald door je hersenen. Even voor de duidelijkheid: zelfs als je denkt dat je bewust een keuze maakt, hebben je hersenen de beslissing al voor je genomen, namelijk 0,5, tot 7 seconden daarvoor. Bizar toch?! Dus laten we inzoomen op de mechanismen van gewoonten en hoe je ze kunt gebruiken om je leven te transformeren.

Interesse voor gewoontes veranderen

Ik heb altijd een bijzondere interesse gehad in gewoontegedrag. Misschien omdat ik het toch wel uitdagend kan vinden om ze vol te houden. Hele periodes kan ik mediteren, maar dan ook heel lang niet meer. Ik had gebrek aan doorzettingsvermogen en discipline, althans dat dacht ik. Totdat ik met Human Design in aanraking kwam. Ik ontdekte dat ik het 5 -15 kanaal gedefinieerd heb in mijn bodygraph.

Het 5-15 kanaal verbindt de G-centrum (liefde, richting en identiteit) met de keelcentrum (communicatie en actie). Dit kanaal wordt ook wel het kanaal van het ritme genoemd. Mensen met dit kanaal gedefinieerd in hun design hebben vaak een vast ritme nodig in hun leven, maar kunnen tegelijkertijd ook genieten van variatie. Ze hebben de gave om ritmes en patronen te herkennen en te voelen.

Gewoontes zijn in essentie ritmes in ons gedrag. Als iemand met het 5-15 kanaal, word ik intuïtief getrokken naar het begrijpen en analyseren van deze ritmes en patronen.

En in alles wat ik in de afgelopen jaren over gewoontes en gewoontegedrag heb geleerd, is er eigenlijk één kern; alles wat je hebt of niet hebt in je leven is een reflectie van je gewoonten en je manier van zijn. Dus de eerste stap naar transformatie ligt dan ook in het herconditioneren van je gewoontes en je gewoontes veranderen.

Hoe gewoontes worden gevormd

Het begin van een gewoonte: Alles start met een trigger, een soort stimulus. Dit kan een gebeurtenis, een emotie, of zelfs een tijdstip op de dag zijn. Deze trigger initieert vervolgens een routine, wat uiteindelijk leidt tot een beloning. Dit proces wordt herhaald totdat het een vast patroon in je hersenen wordt.

Neurale paden: Elke keer als je een gewoonte uitvoert, versterkt dat de neurale verbinding in je hersenen. Hoe vaker je die routine uitvoert, hoe sterker en automatischer die neurale verbinding wordt. Op een gegeven moment hoef je er niet eens meer over na te denken; je hersenen nemen automatisch de ‘route’ van de gewoonte.

Het reptielenbrein: de manager van je gewoonten

Het reptielenbrein, het oudste deel van onze hersenen, speelt een cruciale rol bij gewoontevorming en dus ook bij gewoontes veranderen. Het is geprogrammeerd voor overleving en comfort. Het ziet geen verschil tussen goede en slechte gewoontes; het volgt gewoon patronen die het kent. Als je eenmaal een gewoonte hebt ontwikkeld, ziet het reptielenbrein dit als de ‘norm’, zelfs als deze gewoonte schadelijk voor je is. Dus, om te veranderen, moet je dit deel van je brein herprogrammeren. Het gaat dus ook niet zozeer om het veranderen van je Mindset, maar eigenlijk meer van je Brainset.

Ik hoor je denken: “Oké, dus als er geen slechte gewoonten zijn, hoe doorbreek ik dan patronen die niet goed voor me zijn?” Simpel, je herconditioneert jezelf. Dit is niet alleen het domein van zelfhulpboeken; het is keiharde wetenschap. En dit is waar je je reptielenbrein gaat hacken om nieuwe patronen te creëren.

Kijk hier ook mijn YouTube-video:

Je ochtendritueel als bewijs

Hoewel veel van je gewoontes onbewust zijn, is het sleutelwoord hier ‘veel’, niet ‘allemaal’. Door zelfbewustzijn kun je beginnen met het identificeren en veranderen van gewoontes die je niet langer dienen. Laten we praktisch worden. Denk eens terug aan vanmorgen. Wat deed je na het opstaan? Waarschijnlijk volgde je een reeks handelingen die je al jaren doet. Dat is het bewijs: je bent je nauwelijks bewust van je gewoontes. Maar nu je weet dat ze je leven bepalen, kun je ze niet meer negeren.

Dus, wat is de volgende stap? Train en herconditioneer jezelf. Door je gewoontes aan te pakken, creëer je nieuwe resultaten in je leven. Het is een kwestie van wetenschap, zelfbewustzijn, en een beetje moed.

Het veranderen van gewoontes is wel een uitdaging omdat het reptielenbrein weerstand biedt tegen verandering. Het houdt van routine en voorspelbaarheid. Daarom is het essentieel om klein te beginnen, consistente stappen te zetten, en geduldig te zijn met jezelf.

Ben je klaar om je eigen bestseller te schrijven? Zoals ik altijd zeg: “Jij bent zelf de creator.” Dus waarom zou je niet de beste versie van je leven creëren, ondersteund door gewoontes die écht in lijn zijn met wie je wilt zijn?

Jouw Brein, Jouw Kracht!

Ben je wel eens jaloers op mensen die alles voor elkaar lijken te hebben? Die balans, focus en voldoening ervaren in hun leven? Wat als ik je vertel dat het niet zomaar toeval is, maar het resultaat van een zorgvuldig “geprogrammeerd” brein? Ik kan je helpen je gewoontes te veranderen.

1. Herprogrammeer je Brein (€77): Duik diep in de geheimen van het menselijk brein. Leer de kneepjes om je denkpatronen te herschrijven, waardoor je niet alleen betere beslissingen neemt, maar ook meer voldoening uit je dag haalt.

>> online training ‘Herprogrammeren van je Brein’

OF

2. Word Premium Lid van mijn QuantumKennisBank (slechts €47 p/m): Krijg direct toegang tot niet alleen de ‘Herprogrammeer je Brein’-training, maar ook de essentiële ‘Rust in je Hoofd’-training, én een schat aan andere bronnen die je helpen bij persoonlijke groei en bewustwording.

>> word lid van mijn QuantumKennisBank

Neurowetenschap laat ons zien dat onze breinen plastisch zijn; ze kunnen veranderen en zich ontwikkelen. Dit betekent dat je écht invloed kunt uitoefenen op je welzijn, besluitvorming en geluk. Dus, waar wacht je op?

Stel je voor dat je wakker wordt met meer helderheid, meer doelgerichtheid en minder stress. Stel je een leven voor waarin je eindelijk begrijpt hoe je eigen denkmachine werkt, en hoe je het kunt optimaliseren voor succes en welzijn.

Investeren in je brein is investeren in je toekomst. Dus, waar kies jij voor? Neem de regie over je eigen realiteit. Ik beloof je, het zal een gamechanger zijn. 🌟

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.