Gewoonten en hoe jouw vriendenkring dit gedrag beïnvloedt

kracht van gewoonten

Heb je je ooit afgevraagd waarom je doet wat je doet? Waarom sommige gewoonten aan je blijven plakken als kauwgom onder een schoen? Nou, het antwoord kan dichterbij zijn dan je denkt – het kan zelfs in je vriendenkring liggen! In deze blog duik ik dieper in hoe jouw sociale omgeving, ons verlangen om ergens bij te horen, en je neiging om succesvolle mensen na te bootsen, je gedrag en je dagelijkse gewoontes vormen.

De invloed van onze directe omgeving

Laten we beginnen met de directe sociale omgeving waarin we ons bevinden. Dit omvat onze familie, vrienden en collega’s. Het is verbazingwekkend hoe deze groep – vaak zonder dat we het ons realiseren – een enorme impact heeft op onze dagelijkse gewoontes. Het is als zwemmen in een stroom; we worden onbewust meegenomen door de gewoontes en gedragingen van degenen om ons heen.

Stel je voor dat je in een vriendengroep zit waar gezond eten en regelmatig sporten de norm is. De kans is groot dat je je onbewust laat meeslepen in deze gezonde levensstijl. Aan de andere kant, als je omringd bent door mensen die een zittend leven leiden en ongezonde voedingskeuzes maken, kun je merken dat je eigen gewoontes hierdoor ook worden beïnvloed. Het kiezen van een omgeving die jouw persoonlijke groei en doelstellingen ondersteunt, is dus cruciaal.

Het verlangen om ergens bij te horen

De tweede sleutelfactor is ons ingebouwde verlangen om deel uit te maken van een groep, een gemeenschap. Dit is een diepgeworteld aspect van de menselijke natuur. We willen geaccepteerd worden, erbij horen, en dit kan soms betekenen dat we onze eigen waarden en overtuigingen opzij zetten om ons aan te passen aan de groepsnormen.

De impact van dit verlangen kan niet onderschat worden. Het beïnvloedt de keuzes die we maken, van de kleding die we dragen tot de carrière die we nastreven. Het is belangrijk om bewust te kiezen met welke groepen we ons associëren, want deze keuzes kunnen een diepgaande invloed hebben op onze identiteit en gedrag.

Het nabootsen van succesvolle mensen

Tot slot kijken we naar de invloed van succesvolle individuen in ons leven. Dit is een interessant aspect van menselijk gedrag. We zijn geneigd om de gewoontes en gedragingen van mensen die we bewonderen te imiteren. Dit kan variëren van kleine dingen zoals de manier waarop ze spreken of zich kleden, tot meer significante aspecten zoals hun werkethiek of besluitvormingsprocessen.

Deze neiging om succesvolle mensen na te bootsen is diep verankerd in ons verlangen om zelf ook succesvol te zijn. We zien hen als rolmodellen, als voorbeelden van wat mogelijk is. Door hun gewoontes over te nemen, hopen we een deel van hun succes in ons eigen leven te integreren. Daarom zijn boeken als ‘The 7 habits of highly effective people’ ook zo populair.

Niet alleen hebben de mensen in jouw omgeving inlvoed op jou, maar de omgeving waarin jij je bevindt is ook weer van inlvoed op je gewoonten.

Ik nam er ook een korte video over op.

 

Jouw weg naar betere gewoonten

Heb je je ooit gerealiseerd dat de kleine dingen die je elke dag doet, zoals je ochtendroutine of je manier van werken, de bouwstenen zijn van je leven? In mijn uitgebreide training ‘De Kracht van Gewoonten’, nodig ik je uit om samen deze dagelijkse gewoontes onder de loep te nemen en te ontdekken hoe krachtig ze echt zijn.

Ontdek hoe je eenvoudige, maar effectieve veranderingen kunt aanbrengen in je dagelijkse routines. Leer hoe je gewoontes kunt vormen die jouw persoonlijke groei stimuleren, je productiviteit verhogen en je algehele welzijn verbeteren. Met mijn begeleiding ontdek je hoe je negatieve gewoontes kunt doorbreken en positieve gewoontes kunt opbouwen, die je helpen om jouw dromen en doelen te realiseren.

In ‘De Kracht van Gewoontes’ krijg je niet alleen inzicht in de wetenschap achter gewoontevorming, maar ook praktische, toepasbare strategieën die je direct kunt integreren in je leven. Of je nu streeft naar betere gezondheid, meer succes in je werk, of een gelukkiger leven, deze training biedt je de tools om je gewoontes te laten werken voor jou.

Ben je klaar om de controle over je leven terug te nemen en je gewoontes in lijn te brengen met wie je werkelijk wilt zijn? Schrijf je dan nu in voor ‘De Kracht van Gewoonten’ en zet de eerste stap naar een leven waarin jij aan het roer staat. Bezoek Kracht van gewoonten  en begin vandaag nog aan jouw transformatie.

Kleine stappen naar grote veranderingen!

Delen:

meer zoals dit:

human design

Download mijn gratis ebook ‘Wat is Human Design?

Hoe fijn zou het zijn om een soort van handleiding voor het leven te hebben?