Gewoontegedrag en hoe dit te veranderen

gewoontegedrag

Je krijgt in het leven niet wat je wilt, maar je krijgt in het leven wie je bent. Sterker nog, je krijgt in het leven wat je gewoontegedrag is.
Als we dit dan omdraaien kun je dus ook stellen dat als jij niet hebt wat je graag zou willen, je niet de persoon bent die je moet zijn om het te ontvangen.

Laat me je dat verder toelichten. Ons onderbewustzijn stuurt ons gedrag en regelt ons leven. Ook al denk je dat je dit bewust doet. In feite wordt ons bewustzijn alleen maar op de hoogte gehouden van wat er zoal gaande is; echte invloed heeft het niet.

Het menselijk brein probeert onbewust zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Ons brein is lui en streeft naar een minimaal energieverbruik en leunt daarom zwaar op onbewuste en automatische processen in de oudere delen van onze hersenen (o.a. het reptielenbrein). Want die verbruiken minder energie omdat je dan niet hoeft na te denken, want nadenken kost energie. Zo ongeveer 95% van alles wat je doet komt uit je onderbewustzijn. Het overgrote deel van de dag leef jij dus op de automatische piloot en bijna alles wat je doet is dus gewoontegedrag. Hoe dit is ontstaan lees je in een eerdere blog. Maar wat wat als jij nu iets anders wilt?

Veranderen

We willen veranderen en wat gaan we doen? Doelen stellen. Ik was daar ook een van hoor, hard aan het werk om die doelen te behalen. We begeven ons als het ware met onze wilskracht richting ons doel. Maar dat werkt vaak niet. Alles is energie en als je me al een tijdje volgt, weet je dat je in je leven zichtbaar maakt waar jij mee resoneert. Met andere woorden, jij ziet de dingen die matchen met de frequentie waarop jij zit. Deze frequentie wordt bepaald door je persoonlijkheid (je gedachten, je gevoelens en je gedragingen). Met alleen iets anders doen kom je er dus niet.

We komen in actie, want we denken dat we moeten werken om onze doelen te halen. Ook wel het Newtoniaanse model van de realiteit genoemd. Deze gaat uit van oorzaak en gevolg. Als ik eerst dit, dan dat. Dus je wilt ergens komen en je gaat stappen ondernemen om daar te komen.

Inmiddels weten we al dat er een meer efficiënte manier is om je doelen te behalen en dat is vanuit het Kwantummodel van de realiteit gekeken. Het gaat niet om oorzaak en gevolg, maar om het veroorzaken van het gevolg. Je trekt als het ware het gevolg naar je toe door ermee te resoneren. De vraag die jij je mag gaan stellen is dan ook: ‘Wie moet ik zijn om de dingen te doen die ik moet doen om de dingen te krijgen die ik graag wil hebben’?

Gewoontegedrag en onbewuste patronen

We gaan hier nog even verder op door.
Wat is de reden dat jij die doelen niet altijd haalt? Waarom is het zo moeilijk om te veranderen?

Dit komt door de onbewuste patronen die je hebt, je gewoontegedrag. Jij kunt op de eerder gegeven vraag wel het antwoord geven dat je een zelfverzekerde en gedisciplineerde vrouw moet zijn om die acties te ondernemen om je dromen waar te maken, maar als jij je vanuit je kern niet zo voelt, zul jij jezelf (onbewust) gaan saboteren. Als je ‘zijn’ niet effectief is, dan zal je ‘doen’ ook niet effectief zijn.

Je gaat eerst de verandering met je wilskracht te lijf, maar je merkt dat je na 3 weken toch weer terugvalt in je oude patronen. Je onderbewustzijn is zoveel sterker dan je wilskracht. Je brein houdt van voorspelbaarheid en is ook ‘bang’ voor het onbekende. Het probeert je dus in je comfortzone te houden. Zie het als een raket, zodra deze raket de dampkring bereikt, zal het weerstand ervaren. Zo gaat dat ook bij jou. Zodra jij je gaat ontwikkelen, zul jij ook weerstand ervaren. Je reptielenbrein komt namelijk in opstand. Maar dan is de vraag wat jij gaat doen. Ga je door die weerstand heen, of ‘keer’ je weer terug naar je comfortzone met het daarbij behorende gewoontegedrag?

Gedrag veranderen

Je mag dus eerst je onderbewustzijn aan gaan passen. Focus je dus niet op wat je dóet, maar op wie je bént. Je huidige realiteit is dus ook niets anders dan een reflectie van je identiteit (onderbewustzijn). Wist je dat bij het nemen van een besluit jouw brein al 7 seconden eerder dan jouw ‘bewuste’ keuze heeft bepaald wat het antwoord gaat zijn?! Jouw onderbewustzijn bepaalt dus de show.

Het is makkelijk je te gedragen zoals je bent en moeilijk je te gedragen als iemand die je niet bent. Stel, je bent een roker, dan is het makkelijk om te roken en moeilijk om niet te roken. Andersom is dat ook. Je bent geen roker en is het dus makkelijk niet te roken en lastig om wel te roken. Je mag je ‘zijn’ dus ook gaan veranderen.

Be as if

Hoe jij jezelf ziet (onbewust) is wat jij in je leven creëert. Als je arm in je onderbewustzijn bent, is het moeilijk om te doen alsof je rijk bent. Of als je erg onzeker bent, is het ook moeilijk om je zelfverzekerd voor te doen. Er is meer nodig dan alleen kennis vergaren. Als je een boek leest over rijk worden, maar je hebt een arme identiteit, zul je nooit rijk worden. Je persoonlijkheid moet consistent zijn met wat je wilt creëren. Het is je identiteit die je aan mag gaan passen.

Hoe je dat doet?

  • Doorbreek je belemmerende patronen en ontwikkel gewoontegedrag dat wel bij je past. Stel jezelf ook de vraag ‘Welke gewoonte kan ik nu introduceren (of loslaten) die me dichter bij mijn doel brengt?’ Een gewoonte doorloopt een aantal fasen en ook al maakt je brein eerder een besluit, dat wil niet zeggen dat jij met je vrije wil niet toch een andere keuze kan maken.
  • Leef in het nu. Alleen in het nu ben jij bewust van je gedachten en kun je ze sturen.
  • Besef dat jij niet je gewoonten bent, maar dat dit een mechanisme is in je brein. Straf jezelf niet als iets een keer niet lukt, en personaliseer de gewoonte niet.

Wil je weten hoe je wel kunt krijgen wat jij graag wil? Vraag dan mijn gratis training ‘Krijgen wat je wilt‘ aan.

automatische programma's, bewustzijn, conditioneringen, gewoontegedrag, inzichten, persoonlijke groei

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.