Een minicursus tuinieren

Het is een willekeurige ochtend en ik rijd naar mijn eerste afspraak. Wachtend voor het stoplicht valt me op dat de bomen aardig beginnen te verkleuren. Een teken dat de herfst nu toch aan doorbreekt (behalve morgen, want dan wordt het 18 graden zag ik).
Terwijl ik aan het wachten ben, bedenk ik me ineens dat in de natuur alles zo vanzelf gaat. Waarom hebben wij mensen het gevoel dat we overal zelf de controle over moeten hebben en laten we ons tegenhouden als we een obstakel zien? Als een zaadje in zijn weg naar het zonlicht een steen tegenkomt, stopt hij ook niet met groeien, maar neemt een omweg. Het doel van het zaadje blijft hetzelfde, namelijk zonlicht.

Een tijd van zaaien en een tijd van oogsten

Voor de meeste mensen is het lastig om alles maar te laten zijn en erop te vertrouwen dat zij ook bij dat zonlicht komen. Meer dan eens kom je een obstakel tegen en stop je met proberen. Ik denk dat dit vooral bij zelfstandig ondernemers het geval is. In de eerste paar jaar moet je vaak veel zaaien om later te kunnen oogsten. Maar komt dit oogsten niet snel genoeg, dan geven veel ondernemers het op. Terwijl ze misschien al wel aan de vooravond van het oogsten staan.

Ik merk dit ook bij mezelf. Ik heb het afgelopen jaar veel gezaaid. En ook ik twijfelde wel eens of ik wel de juiste weg was ingeslagen. Maar nu merk ik dat het oogstseizoen is begonnen. De kunst is om je te blijven focussen op je doel. Hou het wat en waarom in gedachten en niet het hoe.

Soms maak je voor je gevoel een omweg, net als het zaadje, maar uiteindelijk ga ook jij dat zonlicht zien. Op jouw tempo via een weg die voor jou is weggelegd. Stop dus ook met jezelf te vergelijken met anderen. Jij loopt jouw pad, niet die van je collega of concurrent.

A flower does not think of competing with the flower next to it. It just blooms.

De controle hebben

We willen te graag controle hebben. Vaak ben je dan bezig met het voorkomen wat er dan zou kunnen gebeuren, of in het verleden gebeurd is. Maar onbewust trek je met deze vibratie juist meer van hetzelfde aan.

Veel mensen zijn bezig met de dag van morgen of de dag van gisteren en staan te weinig stil bij wat er nu op dit moment gebeurt. Terwijl dit eigenlijk het allerbelangrijkste is. Geniet. Ik zeg ook altijd tegen klanten dat ze zoveel mogelijk hun Hell Yes-momenten moeten blijven volgen en zoveel mogelijk de focus houden op dingen die je blij maken. Je zult zien dat je meer van dit soort situaties in je bewustzijn gaat creëren.

Probeer je eens voor te stellen dat je hoofd een tuintje is. Plant er vervolgens allerlei zaadjes in van de dingen die je wilt bereiken en laat het los. Wat je wel moet doen, is het onkruid in je tuintje weghouden. Dit onkruid kom je tegen in de vorm van onder andere belemmerende overtuigingen. Kom je nu toch onkruid tegen, zorg dan dat je ze met wortel en al eruit trekt. De wortels zijn namelijk de basis van het onkruid ofwel de overtuiging. Zoals onze eerdere ervaringen waaruit deze overtuiging ontstaan is.

Hoe laten we de controle los?

Tips

– Maak een overzicht voor jezelf met daarop antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat wil jij ervaren in de leven (op het gebied van gezondheid, ontwikkeling, relaties, zakelijk en financieel)?
  • Wie moet je daarvoor zijn? Welke vaardigheden e.d. mis je nog?
  • Wat wil je graag bereiken met je bedrijf? Wat is jouw grote ‘waarom’?

– Leer luisteren naar je intuïtie.

  • Train je intuïtie door informatie te vergaren hoe je dat kunt doen en ga experimenteren.
  • Durf erop te vertrouwen dat er iets groters is dan jij wat achter het stuur zit.

– Vergroot je kennis en pas toe.

  • Hoe meer jij weet over bepaalde situaties, hoe beter je ermee om kunt gaan. Als je wilt leren fietsen, zul je moeten weten hoe je dit doet (of dit nu uit een boek is of van een ander leert). Je zult ook begrijpen dat je ook echt op die fiets zult moeten stappen om het te leren.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis groeisessie aan. Ik geef je hier minimaal 2 tips waar je vandaag al mee aan de slag kunt gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.