De vier stadia van bewustzijn

bewustzijn

In mijn beleving gebeurt niets toevallig. Zo kijk ik ook altijd precies de juiste filmpjes, lees ik ook altijd de juiste boeken en komt het antwoord op een vraag bijvoorbeeld via de radio in een liedje dat ik hoor. Hoe meer ik mijn bewustzijn verruim, hoe sterker dit wordt.

Zo ook zaterdagavond. Zoals je weet heb ik een businesscoach. Ik leer ontzettend veel van haar, het is een leuke, warme, kick-ass vrouw en echt bijzonder goed in wat ze doet, maar ik ervaar echt een tweestrijd in mezelf. Zij is iemand die echt van de aantallen is en gebruikt (een variant van) de quote van Jim Rohn “Even if you are new in sales, you can make up in numbers what you lack in skills.” graag. Het gaat er dus om zoveel mogelijk potentiële klanten te bereiken. Daar horen doelen bij en bij deze doelen horen actiepunten, iedere dag weer.

Een moetje

Aan de ene kant weet ik dat ik dat moet doen, want zo lang ik nog geen tonnen per jaar verdien, doe ik dus iets niet helemaal goed. Zij kan het weten. Aan de andere kant voel ik ook dat dit voor mij niet klopt. Ik voel de druk iedere dag mensen te gaan benaderen en dat wil ik niet. Het begint een ‘dingetje’ te worden. Ik voel dat ik ergens tegen vecht waardoor ik vast kom te zitten en ik voel me dan als het ware leeglopen.

Toen keek ik zaterdag ‘toevallig’ een video op YouTube van Heartbrain academy en daar ging het over de 4 fase van persoonlijke groei ofwel de 4 fase van bewustzijn. Eigenlijk is dat al de tweede keer deze week dat ik een dergelijke video zie, want ook dinsdag in een training van Mindvalley ging het daar ook ‘toevallig’ over. Hieronder zal ik deze 4 fasen toelichten.

4 stadia van bewustzijn

Stadium 1:

Je zit hier in het slachtofferbewustzijn. Je gelooft dat het leven jou overkomt en dat iets van buitenaf invloed heeft op …(vul zelf maar in). Je hebt een verhaal waar je je aan vasthoudt.

Vaak gebeurt er iets in je leven en je gaat manieren zoeken om uit die crisis te komen. Dit kan zijn bijvoorbeeld een burn-out of een sterfgeval. Maar ook het ‘is dit alles’-gevoel kan aanleiding zijn om te gaan werken aan je persoonlijke groei. Je gaat cursussen en opleidingen volgen. Je bent op zoek naar een nieuwe identiteit. Deze fase kenmerkt zich door veel chaos.

Stadium 2:

Je komt erachter dat jij de creator van jouw leven bent. Je komt er hier ook achter dat de verhalen waaraan je je vasthoudt, zijn voortgebracht door je valse ik, ofwel je ego (Je ego is je door je verstand voortgebrachte ik). In deze fase heb je waarschijnlijk het boek van The Secret gelezen en/of van de Wet van de Aantrekkingskracht gehoord. We willen de auto, het geld en het huis. Maar…dit doen we vaak vanuit het gevoel van te kort en daarom komt het niet. Daarnaast zijn dit ook doelen die je bepaald met je hoofd en niet met je hart. Het zijn middeldoelen en geen einddoelen. Je eind- ofwel hartdoel is datgene waarvoor jij hier bent.

Je leert in deze fase het soort leven te creëren dat je wilt, door middel van technieken als: meditatie, visualisatie, affirmaties en bewuste intenties. Daarnaast is dit ook de fase…komt ‘ie… dat je doelen gaat stellen.

Stadium 3:

In deze fase, ook wel het instrument bewustzijn, kom je er achter dat het niet gaat om wat jij zoekt, maar om hetgeen er door jou heen wil stromen. Ken je dat gevoel dat je praat en dat het lijkt of de woorden niet van jezelf komen?

Deze fase staat vol van de paradoxen. In de video gebruikten zij het voorbeeld van het stellen van doelen, maar andere kant loslaten en vertrouwen dat wat door ons heen wil stromen toch door ons heen gaat stromen. Heb je vrije wil, of is alles voorbestemd? In ons brein horen deze paradoxen niet. In deze fase komen mensen tegen je in verzet, je voelt je vaker alleen en onbegrepen.

Stadium 4

De fase in flow. De fase van moeiteloosheid en zelfverwezenlijking. Je zit hier in het topje van de piramide Maslow, je doorziet de illusie van deze wereld. Jij bent de creator en manifestator van je leven.

In deze fase begrijpt het creatieproces. Je begrijpt dat je zelf verantwoordelijk bent. De wereld draait andersom dan dat jij denkt. Jij bent passagier in een bus, maar je zit niet aan het stuur. Hier geef je je over aan hetgeen waarvoor je hier bent. Je begrijpt wie en wat je bent, en weet dat zowel jij als anderen perfecte en stralende creaties zijn. Je voelt je niet meer afgescheiden, maar één met alles en iedereen. Dit zorgt voor intens geluk en vreugde. Je ziet en ervaart het leven als een feest.pers

Mijn fase

Persoonlijk denk ik dat ik met een been in 2 en een been in 3 sta. Soms val ik terug in 1, maar dat gevoel van eenheid en gelukzaligheid overvalt me op sommige momenten ook. Ik merk ook steeds sterker dat er iets door me heen wil stromen en ik wil acties nemen omdat ik daartoe geïnspireerd word en niet omdat het ‘moet’. Ik snap ook wel dat je met niets doen, blijft waar je bent.

Soms heb ik gesprekken met mensen en dan lijkt het of ik zelf niet mijn woorden kies, maar ik praat gewoon. En soms sta ik zelf te kijken van hetgeen er uit mijn eigen mond komt, in positieve zin dan. En als ik dan klaar ben met dat gesprek lijkt het alsof ik op wolken loop.

Ik merk ook steeds vaker dat als ik deel met mensen wat mij bezighoud dat ze me aankijken of ik gek ben geworden. Vaak voel ik dus ook weerstand bij mezelf om te delen. Ik houd dan ook altijd maar een oppervlakkig verhaal als mensen vragen wat ik doe. Ik ben me ervan bewust dat ik meer mag gaan vertrouwen op wat er door me heen wil stromen, maar ik durf de controle nog niet los te laten. Dit maakt dus misschien ook wel dat het stellen van bepaalde doelen (omzet, aantal klanten, etc.) me een gevoel geeft dat er ‘iets’ niet klopt.

Ik probeer de mensen om me heen zoveel mogelijk te zien als leermeester. Wat spiegelen ze mij? Wat zit in mij waarom ik deze mensen of situaties heb gecreëerd, maar ik merk ook dat ik, voordat ik het in de gaten heb, ook gewoon weer in mijn ego zit en baal ik als gisteren mijn IPhone stuk blijkt te zijn. Dit heeft dan weer te maken met mijn patronen, maar dat zal ik nog een keer een andere blog over schrijven.

Die persoonlijke ontwikkeling is zo makkelijk nog niet.

Weet jij in welke fase jij zit?

 

Heb je trouwens mijn gratis masterclass ‘Creëren met behulp van de kwantumfysica‘ al aangevraagd?

bewustzijn, persoonlijke groei

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.