Wat zijn de verschillende centra in Human Design

Centra in Human Design

Het Human Design-systeem berust op negen centra, die te vergelijken zijn met de chakra’s in de yogatraditie. Binnen deze traditie kennen we zeven chakra’s die langs de ruggengraat naar beneden lopen.

In 1781 heeft de mensheid een evolutie doorgemaakt van wezens gecentreerd rond zeven centra naar wezens met negen centra. De solar plexus uit het Chakrasysteem heeft zich gesplitst in de milt en het emotionele centrum. De hartchakra heeft zich opgesplitst in het G-centrum en het ego/hartcentrum. Het is belangrijk om op te merken dat deze niet exact hetzelfde zijn, omdat ze verschillen in oorsprong, filosofie en toepassing.

De centra in Human Design

In Human Design worden negen energiecentra of “centra” onderscheiden, elk met een specifieke functie en betekenis binnen het systeem. Elk centrum is verantwoordelijk voor het verwerken van een specifieke energie.

Beschouw ze als vaste gebieden waar energiebanen samenkomen. Iedereen heeft open en gedefinieerde delen in hun Human Design, vergelijkbaar met Yin en Yang, maar uniek voor elk individu. Zelfs een Reflector heeft gedefinieerde delen, namelijk poorten.

Deze centra vertegenwoordigen verschillende aspecten van ons bewustzijn en beïnvloeden hoe we energie ervaren en uiten. Elk centrum heeft een eigen trillingsfrequentie en specifieke eigenschappen.

Ze worden afgebeeld als geometrische vormen op een grafische kaart, de zogenaamde “BodyGraph”. Als je nog niet weet hoe jouw BodyGraph eruitziet, kun je deze gratis opvragen.

Hier zijn de negen Human Design-centra met een korte beschrijving. Ik werk de centra verder uit in verschillende blogposts:

Hoofdcentrum staat voor inspiratie, vragen en twijfels.
Ajna centrum staat voor ideeën, perspectieven en meningen.
Keelcentrum staat voor communicatie en manifestatie.
G-center staat voor liefde en voor richting.
Ego/ Hartcentrum staat voor wilskracht, motivatie en zelfwaarde.
Emotioneel centrum staat voor emoties en gevoelens.
Sacrale centrum staat voor verlangens en levensenergie.
Milt centrum staat voor fysieke gezondheid en instinct.
Wortelcentrum staat voor adrenaline, stress en aarden.

Elk centrum heeft zijn eigen specifieke betekenis en interactie met andere centra. Human Design gebruikt deze centra om inzicht te geven in iemands persoonlijkheidstype, strategieën voor besluitvorming en levensdoel.

Verschillende smaken van de centra in Human Design

Deze centra worden als volgt gecategoriseerd:
– Gedefinieerd (Gedefinieerde Centra)
– Ongedefinieerd (Ongedefinieerde Centra)
– Volledig open (Open Centra)

Het ene is niet beter het ander. Ik neem je mee in de drie categorieën.

Gedefinieerd

Een ingekleurd centrum noemen we gedefinieerd. Gedefinieerde centra vormen een onderdeel van wie je werkelijk bent en welke energie in jou actief is. Deze energie straal je uit en trekt anderen aan. Het is altijd in jou aanwezig en je hebt er constant toegang toe.
Deze centra vertegenwoordigen aspecten van jezelf die niet veranderen en die je aan anderen kunt overdragen. Ze vormen de sterke punten waarop je kunt vertrouwen en die je kunt gebruiken om je leven te leiden. Hoewel deze energie vertrouwd en fijn aanvoelt, kun je ook vrij ‘vastgeroest’ en minder flexibel zijn. Omdat je altijd op dezelfde manier functioneert, kan het wat lastiger zijn om van richting te veranderen. Je bent vaak wat minder flexibel.

Ongedefinieerd

Ongedefinieerde centra (wit met grijze lijnen) zijn gebieden waar je flexibel en open staat voor externe invloeden. Je lichaam produceert zelf geen energie in deze centra. Deze centra zijn gevoelig voor de energieën van anderen en kunnen vaak de stemmingen en energieën van de mensen om je heen oppikken en versterken. Jouw ongedefinieerde centrum wordt actief als je in het aura bent van iemand die dit centrum heeft gedefinieerd.
Ongedefinieerde centra (en dus ook open) kun je zien als een filter waardoor de wereld binnenkomt. Het is jouw taak om wijs te worden van deze informatie. Daarom zijn dit ook de gebieden waar je kunt leren en groeien, maar ze kunnen ook gebieden zijn waar je je onzeker of inconsistent voelt, omdat je zelf het gevoel kunt hebben dat je van dat centrum ‘niet genoeg’ hebt.

Volledig open

Dit zijn de ongedefinieerde centra, maar dan zonder gedefinieerde poorten. Volledig open centra (volledig wit) zijn de meest flexibele en ontvankelijke gebieden van je Human Design. Ze hebben geen vaste of consistente energie en staan volledig open voor externe invloeden. Dit betekent dat ze zeer ontvankelijk zijn voor de energieën van anderen en deze kunnen absorberen en reflecteren. Beschouw je volledig open centra als een spiegel voor anderen.

Volledig open centra kunnen als zeer intens worden ervaren, omdat ze de energieën van de omgeving zo sterk kunnen oppikken en versterken. Aan de andere kant kunnen ze ook een grote bron van empathie en begrip zijn, omdat ze in staat zijn om een breed scala aan energieën en ervaringen op te nemen.

Vaak krijg ik de vraag of het niet beter is om veel gedefinieerde centra te hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat ongedefinieerde en open centra niet ‘minder’ of ‘slechter’ zijn dan gedefinieerde centra. Ze zijn eenvoudigweg anders dan gedefinieerde centra. Beide types hebben hun eigen unieke potentieel en uitdagingen.

In feite kunnen ongedefinieerde en open centra ons veel over onszelf leren. Ze zijn gebieden waar we kunnen groeien en leren, omdat we constant nieuwe informatie, energieën en ervaringen ontvangen van de wereld om ons heen. Het is de taak van ongedefinieerde en open centra om wijs te worden van deze informatie.

Ga je mee op reis langs de centra?

Ben je klaar voor een diepgaande, verrijkende en transformerende reis door de verschillende centra van je eigen Human Design? Wil je de diepere lagen van jezelf ontdekken en volledig begrijpen hoe jouw energie werkt?

Dan is mijn online training ‘Reis langs de Centra’ precies wat je zoekt. In deze 9 weken durende cursus, duik je in elk van de negen centra.

Ben je het beu om vast te lopen in je leven, je steeds op dezelfde manier te voelen, en niet te weten waarom? Voel je een verlangen om jezelf op een dieper niveau te kennen en te begrijpen, en wil je de unieke gave en kracht die in je zit ontgrendelen?

‘Reis langs de Centra’ helpt je om te zien wat voor jou werkelijk belangrijk is. Je gaat ontdekken hoe je energie stroomt, zodat je kunt stoppen met zwemmen tegen de stroom in en beginnen met het stromen met je eigen unieke ritme. Je ontdekt ook de geheimen van de poorten, zodat je de dynamieken die werkzaam zijn in je leven kunt begrijpen en ze kunt gebruiken om je dromen en doelen te bereiken.

Ben je klaar om de sprong te wagen? Meld je vandaag nog aan voor de ‘Reis langs de Centra’. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.

>> Meer informatie over de ‘Reis langs de centra’

 

Liever laagdrempeliger aan de slag?

Bestel dan hier mijn Ultieme Gids over de 9 centra in Human Design.

Een digitaal bestand van meer dan 80 pagina’s die je uitgebreid meeneemt door alle centra in Human Design.

>> Bestel de Ultieme Gids hier

Delen:

meer zoals dit:

human design

Download mijn gratis ebook ‘Wat is Human Design?

Hoe fijn zou het zijn om een soort van handleiding voor het leven te hebben?