De affirmatie en het kwantumveld

affirmatie

Al je je bezighoudt met je persoonlijke ontwikkeling heb je de term affirmatie vaker gehoord. Je kunt een affirmatie heel goed inzetten om het leven te creëren dat je graag wilt, maar er is wel een aantal voorwaarden waar deze affirmatie aan moet voldoen. Daarover later meer.

Laat me je eerst wat verder mee terugnemen. Je hebt vanaf je geboorte stap voor stap geleerd om o.a. op een bepaalde manier te denken en tegen jezelf te praten. Hier heeft je omgeving zoals ouders, cultuur, leraren, de buurt, boeken, internet, radio, tv, noem maar op, allemaal een invloed op gehad. Zo ontstaan automatische gedachten. Iedereen heeft automatische gedachten. Dit zijn veronderstellingen die je over jezelf, anderen en het leven hebt en die in allerlei situaties op de achtergrond meespelen.

Bewust versus onbewust

Uit neurowetenschappelijke onderzoeken blijkt dat we maar ongeveer 5 procent van de tijd ons leven sturen met ons denkend bewustzijn, dus het gedrag waar we eerst over nadenken. De overige 95 procent van de tijd wordt ons leven beheerst door percepties, overtuigingen en gewoonten die in het onderbewustzijn zijn geprogrammeerd, dus onze identiteit.

Denk eens terug aan je eerste rijles. Je moest sturen, richtingaanwijzer aanzetten, schakelen, afstand houden, op jouw weghelft blijven, spiegelen. En nu, sta je hier allemaal nog bij stil wanneer je autorijdt of doe je dit onbewust?

Soms heb ik ook wel eens dat ik iets op een andere plaats heb gezet en toch loop ik dan de eerste paar keer toch weer verkeerd. Dit zijn allemaal patronen die opgeslagen liggen in het onderbewuste waarop je acteert.

Gedrag en perceptie

We leggen niet alleen handelingen of bewegingen vast, zoals lopen en autorijden, maar ook gedrag en percepties. Ze bestaan uit overtuigingen die je van andere mensen hebt overgenomen en boodschappen die je van andere mensen kreeg. Het grootste deel hiervan gebeurt zelfs vooral in de eerste 7 jaar van je leven.

Zoals ik hierboven al schreef, is je onderbewustzijn dus voor ongeveer 95% verantwoordelijk voor je gedrag. Dit kun je niet zomaar veranderen, het is niet voor niets onderbewust. Je mag je bewust gaan worden van het onbewuste. Het onderbewuste wordt vooral aangestuurd door overtuigingen en patronen. Kijk in je leven waar het niet gaat zoals jij graag zou willen, want daar heb je dus beperkende patronen draaien.

Affirmaties

Ons brein bestaat uit 100 miljard neuronen (zenuwcellen). Deze neuronen kunnen met elkaar communiceren door middel van synapsen. Iedere gedachte die je hebt, is een verbinding tussen twee neuronen. Als je een keer iets denkt (bijvoorbeeld: ik kan het niet), dan geeft de ene neuroon een signaal af naar de andere neuroon met behulp van een synaps. Het is dus een signaal. Niets meer, niets minder.

Denk je heel vaak dat je iets niet kunt, dan wordt dat signaal een soort van paadje. Hoe vaker je denkt dat je iets niet kunt, hoe sterker dat paadje wordt en zonder erover na te denken schieten je gedachten over dat paadje. Je hebt dus een overtuiging gecreëerd en hoe je denkt, bepaalt hoe jij je voelt en dat bepaalt vervolgens weer je acties.

Omdat je dag in dag uit, week in week uit en jaar in jaar uit jezelf ‘iets hebt aangepraat’, kun je dat ook veranderen door jezelf andere verhalen te gaan vertellen. Dat kan met behulp van affirmaties.

Een affirmatie is niets anders dan een krachtige zin die je tegen jezelf kunt zeggen en/of op kunt schrijven. Een affirmatie is een bewust gekozen positieve gedachte die je in je bewustzijn plaatst met als doel een gewenst resultaat te krijgen. Wat je maar vaak genoeg herhaalt, gaat aanvoelen als waar en je gaat er vervolgens naar handelen.

Deze affirmaties denk, zeg, schrijf of lees je meerdere malen per dag. En blijf dit volhouden. Affirmaties blijken ook door te werken in ons onderbewuste. Maar…een affirmatie is pas effectief als hij voldoet aan drie kenmerken:

  • mentaal: je hebt hem echt in je hoofd gestampt
  • visueel: het roept een beeld bij je op
  • energetisch: het roept een gevoel bij je op

Kwantumveld

Vooral het energetische deel van de affirmatie is heel belangrijk. We leven namelijk in een groot veld aan energie, het kwantumveld. Iedere gedachten is elektrisch geladen en heeft een frequentie. Je gedachten zenden dus signalen uit naar het kwantumveld. Het kwantumveld reageert op jouw frequentie en dus ook op de gedachten die je hebt.

Hoe jij denkt én voelt, bepaalt de frequentie waarin je zit. Het zijn je gevoelens die magnetisch geladen zijn en de gewenste situatie ‘aantrekt’. Daarnaast ‘luistert’ je onderbewustzijn alleen naar je gevoel en niet naar de woorden die je met je bewustzijn zegt of denkt.

In mijn trajecten leer ik mensen dat ze groot mogen dromen en hoe ze deze dromen kunnen gaan leven. Het gaat er namelijk niet zozeer om wat je doet, maar wie je bent. Ook leer ik ze hoe ze een affirmatie in kunnen zetten om zo het gewenste resultaat te behalen.

Wat gaan we doen?
– samen in kaart brengen wat jij graag wilt,
– nieuwe gewoonten creëren,
– je brein herprogrammeren voor beter passend gedrag
– belemmerende gedachten loslaten.
Maar vooral over hoe je dat getetter in je hoofd een halt toe kunt roepen. Je weet wel; dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je het ‘toch niet kunt’ of ‘niet goed genoeg’ bent. Meer informatie vind je hier.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.