wat is bewustzijn

Wat is bewustzijn?

Wat is bewustzijn? Een vraag bestaande uit drie woorden met een antwoord dat eigenlijk niet zomaar te geven is. Het is iets waar geen goede definitie van is, omdat wetenschappers het gewoonweg zelf niet exact weten. Het is dus ook niet in het brein te lokaliseren.

Ik ga wel proberen om een antwoord te geven op de vraag. Het antwoord is dus ook mijn interpretatie.

Als je bijvoorbeeld flauwvalt dan zegt men dat jij je bewustzijn verliest. Maar is er ook niet een ander soort bewustzijn? Een bewustzijn dat in je onderbewustzijn aanwezig is? Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar ook als je bent flauwgevallen, gaat je hartslag, bloedsomloop, ademhaling, etc. gewoon door. Dat wordt door iets gestuurd. Iets dat actief blijft ook als jij bent flauwgevallen of slaapt. Toen de kinderen nog wat kleiner waren, stonden ze soms midden in de nacht ineens naast mijn bed. Ik had ze niet (bewust) gehoord, maar iets in mij maakte mij toch wakker. Of dat gevoel dat je weet dat er iemand naar je kijkt.

Lees verder

getriggerd gedrag

Hoe 95% van jouw gedrag getriggerd wordt

In het noorden van het land is de zomervakantie weer afgelopen en gaan de kinderen weer naar school.
Misschien mag jij vandaag ook weer aan het werk na een aantal weken vakantie. Was jouw vakantie ook zo heerlijk ontspannen als die van mij?

Tijdens zo’n vakantie ben je even uitgecheckt en helemaal los van alles en iedereen. Je bent (misschien) in een andere omgeving en dat zorgt ervoor dat je minder wordt getriggerd in automatisch gedrag. Je weet inmiddels dat je voor meer dan 95% volledig geautomatiseerd bent en op een automatisch piloot gaat, maar op vakantie voelt dat anders. Dit komt omdat je in een andere omgeving bent, niet dezelfde mensen tegenkomt (behalve je gezin), je jouw dagen anders indeelt etc.

Lees verder

woorden

Weet jij wat het effect van je woorden en gedachten is?

Wat als je beste vriendin langskomt en tegen je zegt dat je niet goed genoeg bent. Ze geeft je aan dat je beter kunt stoppen met je bedrijf, want je hebt het toch niet in je. Ze benadrukt nog even dat jij de talenten en competenties niet in huis hebt om een succesvol bedrijf neer te zetten. Ze wijst je er ook nog even op dat het veel anderen wel lukt, dus dat je dan wel echt een sukkel bent dat het jou niet lukt. Ze geeft je een rotgevoel en het huilen staat je nader dan het lachen.

Wat zou jij vervolgens zeggen tegen je vriendin?
Ik schat zo in dat je haar vriendelijk (of niet) de deur wijst.

Maar…

Waarom praat je wel zo vaak op deze manier tegen jezelf? En weet je ook waarom je dat niet moet doen?

Lees verder

intentie

Wat is nu de kracht van een intentie?

Mijn intentie met deze blog is je inzicht te geven in hoe jij jouw dag veel meer kunt sturen.
Maar wat is een intentie nu eigenlijk?

In de Van Dale staat de volgende omschrijving:
in·ten·tie (devmeervoud: intenties)
bedoelingvoornemen

Je neemt je dus iets voor om te gaan doen. Hoe dit dan vervolgens in zijn werk gaat, daar neem ik je verder in deze blog in mee. Neem eerst eens even een moment om de volgende vraag te beantwoorden:

Lees verder

Hoe kan ik anders leren denken?

Ze zeggen wel eens: ‘Je kunt nooit groter worden dan de gedachten die je hebt’. Daarmee wordt bedoeld dat je gedachten je grootste beperking zijn. Je gedachten creëren dingen. Maar heb je dan gedachten die voor of tegen je werken? En in geval van het laatste…hoe kun je dan anders leren denken?

De afgelopen jaren heb ik heel veel tijd en geld besteed aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Als je nu aan mij vraagt wat daar het grootste voordeel van is, is dit dat ik veel meer rust in mijn hoofd ervaar. Ik was een overmatig denker, maar toen ik me ben gaan beseffen dat mijn gedachten ook daadwerkelijk dingen creëren, ben ik daar wat zorgvuldiger mee omgegaan

Lees verder

vrijheid

Een leven in vrijheid

Zoals zo ongeveer iedereen in Nederland, ontkom ik ook niet aan alle nieuwsberichten en meningen omtrent het coronavirus en wat we nu wel en niet zouden moeten doen.

In het begin keek ik gewoon geen nieuws (nog steeds niet overigens) en kon me redelijk afsluiten van alles wat er aan de hand was. Ik weet namelijk inmiddels hoe ik met mijn gedachten en gevoelens mijn realiteit creëer. Ik probeer dan ook mezelf zo weinig mogelijk te laten meeslepen in allerlei verhalen. Maar nu merk ik dat de mogelijke spoedwet toch wel iets met me doet. Mijn vrijheid lijkt in het gedrang te komen, althans, zo voelt dat.

Lees verder

Kiezen voor jezelf

Terwijl ik deze blog typ, is het 6 juni. Mijn bedrijf bestaat vandaag vier jaar. Vier jaar geleden heb ik de stap gezet om voor mezelf te beginnen en, eerlijk is eerlijk, dat was niet makkelijk. De stap om voor mezelf te beginnen en al mijn zekerheden op te geven, daar zag ik als een berg tegenop, want, tja…wat als…? Het lijkt zo lastig om te kiezen voor jezelf.

Nu, vier jaar later, voel ik me intens dankbaar. Ik had me toen niet voor mogelijk kunnen houden dat ik me nu zo gelukkig en vrij zou kunnen voelen. Ik doe wat ik ontzettend leuk vind en verdien er mijn geld mee. Dit wil overigens niet zeggen dat het altijd rozengeur en maneschijn is hoor. Er hebben ook heus de nodige tranen gevloeid en er zijn de nodige frustraties geweest (en soms nog).

Lees verder

wat wil ik echt

Wat wil ik echt?

Wat wil ik nu écht? dat is een vraag die ik regelmatig krijg. Steeds meer mensen krijgen last van het ‘is dit alles’-gevoel. Daarbij komen ook vaak vragen omhoog als ‘is dit nu alles?’ of ‘is er niet meer in het leven dan dit?’. Men vraagt zich af waarom ze hier zijn en vooral ook waar ze heen moeten gaan.

Om deze mensen te helpen, startte ik in 2016 mijn talentenbureau. Want als mensen nu maar eens wisten waar ze goed in waren, dan konden we daar samen functies bij gaan zoeken. En als voormalig HR adviseur wist ik natuurlijk ook wel een en ander van het maken van motivatiebrieven, cv’s en het voeren van sollicitatiegesprekken.

Lees verder

mindset

Hoe creëer ik mijn realiteit nu eigenlijk? Nou, zo dus…

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. En ik weet nog dat ik hier in het begin wat van vond. ‘Hoezo creëer ik mijn realiteit?’
Nu ik hier de afgelopen jaren bijna iedere dag mee bezig ben, zie ik ook daadwerkelijk dat het zo is. In deze blog neem ik je mee in drie manieren waarop jij jouw realiteit creëert, of eigenlijk co-creëert.

Lees verder

nieuwe wereld

Het is tijd voor een nieuwe wereld

Het is woensdagochtend 8 april. Nederland is in de ban van het coronavirus. In huize Zerrouk is men vooral in de ban van het mooie weer. De kinderen zijn al vroeg hun ‘huiswerk’ aan het maken zodat ze deze middag in het zwembad kunnen spelen. Met een tuin op het zuiden en hoge muren (lees; weinig wind) is het er al snel erg warm.

De kinderen zijn uitgelaten en ons dochtertje staat al springend haar ‘van 100 naar 0’-tel opdracht (groep 3) van school te maken. Een gevoel van dankbaarheid en liefde overspoelt me. Onze kinderen zijn helemaal niet bezig met het virus. En ik eigenlijk ook niet zo.

Lees verder